Összes oldalmegjelenítés

2011. április 20., szerda

AFP hivatalosan

Az AFP egy fehérjének, az ún. alfafötoprotein (α-fetoprotein) tudományos nevének rövidítése. Ez a fehérje terhesség alatt főként a magzati májban termelődik, és a méhlepényen keresztül jut a várandós vérébe. Az anyai vérszérumban vérvétellel meghatározható a koncentrációja.
Az AFP vizsgálat egy szűrővizsgálat, melyet a 70-es években vezettek be Magyarországon. Nem minden országban része a terhesgondozásnak, mivel nem elég érzékeny és specifikus, valamint jelenleg már elavulttá vált a nagy felbontású ultrahanggal és az anyai vérből végezhető biokémiai szűréssel - Down-kór szűrés - szemben. Ennek ellenére Magyarországon még mindig nagyon fontos vizsgálat és minden várandós átesik a betöltött 16. terhességi hét után ezen a vérvételen. Engem a betöltött 15. terhességi hét után küldtek el.
Az  alfafötoprotein középarányos - MoM - értékben kifejezett normál értéke 0,65 és 2,5 MoM közé esik. A MoM azt jelenti, hogy csak az adott terhességi korra jellemző érték szerinti középértékre standardizálják a vizsgálatot. Ez pontosítja az értékelést, azonban a megnöveli a pontos terhességi kor jelentőségét.
Ha 2,5 feletti az AFP eredmény, akkor magasabb a kockázat az ún. idegcső- (velőcső-) záródási rendellenességre, melynek sok formája van, de a két legismertebb az agyhiány és a nyitott gerinc.
Amennyiben az AFP érték 0,8 MoM alatti, a Down-kór kockázata emelkedettebb a normál tartományhoz képest.  Nekem az a tapasztalatom, hogy túl gyakran ijesztik meg a várandósokat feleslegesen a terhesgondozás során a pontatlan vagy kevéssé érzékeny szűrővizsgálatok téves eredményeivel.

2 megjegyzés: