Összes oldalmegjelenítés

2011. december 18., vasárnap

Asszem' ezt elrontottam

Mondom ezt Dorka alvási szokására.
Nyilván én rontottam el, hiszen én alakítottam ilyenné. Az esti alvással nincs gond. Szopizik, leteszem, lekapcsolom a szobájában a villanyt, kijövök, ajtó becsuk, légzésfigyelő bekapcsol, Dorka nyünnyörög egy kicsit, majd elalszik. Bár hozzáteszem az elmúlt 2 elalvás pityergéssel volt tarkítva. A nagy szél Dorkám egyik legnagyobb ellensége a melegfront mellett, ez lehetett a sírdogálás oka.
A napközbeni altatások nem úgy mennek, ahogy azt elterveztem vagy szeretném. Fél 10-kor álmosodik és rendre 9 óra 35 perckor lecsukódik a szeme, viszont ehhez a lakásban kézben kell cipelnem negyed órát."Fel s alá, fel s alá"- ahogy Pom-Pom mondaná. Ilyenkor 1 órát alszik, majd jön a tízórai szopi, játék és újabb alvás fél 1-kor, ami az elmúlt 2 hétben nagyon nehezen megy. Amióta ennyi minden érdekli és kezd kiszélesedni a világ körülötte, zavarják a hangok. Döbbenet, de a fél 10-es alvásnál akár porszívózhatok is mellette, a fejem a falba verhetem, esetleg bomba is robbanhatna a gyerekem mellett, akkor sem kel fel, viszont a fél 1-es alvás nagyon nyűgösen indul. Azt már az elején tudtam, ha mindig a nappaliban alszik a babahordóban, nem lesz jó vége, de mivel nekünk ez az életterünk, úgy gondoltam, hogy ő is legyen itt mellettünk. Lassan a babahordót kinövi, a kiságyában természetesen még véletlenül sem alszik el napközben és nem tudom megcsinálni a háztartási feladatokat néma síri csendben. Tényleg úgy gondolom, hogy a gyerekért mindent meg kell tenni, de alapvetően ő jött be a mi életünkbe s neki is kell alkalmazkodni elég sok mindenben amellett, hogy szívem-lelkem kiteszem a szaros seggéért. Mindenesetre nem jó, hogy délutánonként 2 hete csak úgy alszik, ha tologatva van a babahordozóban. Egyrészt megnehezíti az én dolgom is és sokkal kevesebb időm jut bármi másra. Megcsinálok így is mindent, de rohamtempóban. Mostanában próbálkoztam azzal, hogy a fél 1-es alvás az utcán indult sétával, majd 2 óra után feljövünk és akkor alszik egy keveset, de utána ismét tolni kell Dorkát fent a lakásban is. Hétfőtől retorzióra kell számítani: a délutáni nagy alvás helyszíne a kiságy lesz. Nem tudom a szankciókat hogy fogja viselni, nyilván az első pár alkalmat pityergéssel fogja tölteni, de muszáj. Sajnos nagyon perfekt Dorka emlékezőkéje. Egyszer például este lefekvés után sírdogált a kiságyban. Krisz kivette, elringatta az ölében, majd lefektette. Azután egy hétig csak így volt hajlandó aludni, sőt vacsora után eltolt magától és követelte apát. Nagyon nehezen álltunk vissza az egyedül elalvásra. Most a születése óta megszokott délutáni sziesztát kell kinevelni belőle. Most így karácsonyi sütés-főzés, készülődés előtt nem lesz leányálom. Mégis az ő érdekei ezt diktálják.
Valóban nagyon következetesnek kell lenni, s a rendszeresség a legfontosabb ... mégis baromi nehéz feladat ez még így is, hogy Dorka áldott jó baba, egy szavam sem lehet rá!

3 megjegyzés:

  1. Hm.. Mint gyakorló nagynéni mondom a következőket: Nagyon jó, hogy már most látod, mit kellene esetleg másként és szerintem az is nagyon jó, hogy bár imádod a lánykádat, tudod azt is, hogy mellette van más dolog is, amiket el kell látni. A sógornőmék a kétéves kisfiúval alszanak a mai napig a legkülönfélébb trükkökkel (nagyon durva), a húgom pedig a most 8 hós unokahúgommal szívott idáig, épp ezzel a kézbenringatósaltatós izével. Közel egy hete kezdték el a retorziót, mert kikészültek már idegileg (éjjelente 6-8 ébredéses). Ma átalussza Hanna az éjszakát. Nekik és a környezetnek egy nagyon klassz kis könyv segített a maga halál egyszerű praktikáival és utasításával, ez pedig a Minden gyerek megtanul aludni. A legdurvább esetben a "terápia" két hét (de náluk pl. pár nap volt csak) és a gyerek annyit és akkor alszik, amikor TE akarod.. :D Nem hisszük el, ha nem magunk tapasztaljuk, de nagyon bevált!! És Dorka épp abban a korban van, amit a doktornénik is mondanak, hogy innentől nincs éjjel evés, nincs felkelés, szundi van (2-3 hónapos kortól)! Napközben pedig dettó! Esetleg nézd meg a könyvet, tesóm imába foglalta annak a nevét, akitől kölcsönkapta! :)

    VálaszTörlés
  2. A blog tulaját nem ismerem, de a lényeg itt van és nekik is sikerült. Gyorsan át is tudod futni a kivonatolt velejét:
    http://borsoszemek.freeblog.hu/archives/2007/01/06/Minden_gyerek_megtanul_aludni/

    VálaszTörlés
  3. Jaj Bóbita! Nagyon aranyos vagy! Köszönöm szépen! El fogom olvasni! Hozzáteszem: ma a retorzió első napját Dorka nagyon jól viselte, sokkal rosszabbra számítottam. A délutáni alvás szépen ment a kiságyban, a délelőttivel együtt. Nálunk az éjszakákkal nincs gond, este leteszem és alszik reggelig. Tulajdonképpen pár hetes kora óta átalussza sz éjszakát. A napközbeni alvással van/remélem volt problémánk :)
    Köszönöm még egyszer a segítséget!!!!!!!

    VálaszTörlés