Összes oldalmegjelenítés

2012. január 18., szerda

Dorka kaja

Nálunk van Maja kaja és Dorka kaja. Nyilván nem egy tálból, nem egy időben s nem egy helyen.
Sok helyről hallottam már, hogy boltban vásárolják a bébiételt. Megnézegettem az összetevőit, az adalékanyagait ezeknek az ételeknek, végigvettem, hány hónapos kortól lehet adni a gyereknek és tapasztalatom szerint a bébiételek 99%-át 4 hónapos kortól javasolják. Természetes alapanyagokból készülnek, mesterséges színezéktől mentesek. Áruk 250,- Ft-tól felfele ... - amit én néztem, lehet természetesen olcsóbb is ettől függetlenül -.
Dorkának magam készítem a fél 5-ös ennivalót. Minden alkalommás más és más kutyulmány - csak így hívom - kel életre a fazékban. Sárgarépa burgonyával, sárgarépa almával, banán, barack, sütőtök stb ... A tegnap előtti menü épp sárgarépa-krumplis egyveleg volt, alapanyagokat számolva 40 Forintból kijött. Megfőztem a hozzávalókat, összeturmixoltam, babavízzel hígítottam és mivel nagy adag lett, kettévettem. Az egyik adag a hűtőben landolt, a másik Dorka pocakjában. Azzal nem vagyok tisztában, hogyan lehet tárolni ezeket az étkeket? Vannak üvegeim, abba töltöttem bele, de nem tudom, hogy mélyhűtőben lehet-e pakolni vagy csak sima hűtőben? S mennyi ideig lehet ezeket eltárolni? Ha valaki képben van ezekkel kapcsolatban, légyszi segítsetek!
Nagy étvággyal fogyasztotta a Lelkem a kutyulmányt, olyan kis édesen nyammogott rajta. Észrevettem, hogy ha az első kanál után nagyot fintorog, az tuti ízlik neki majd, amit csak pörget a szájában, azzal gond lesz. Íme az eredmény:

8 hete zajlik a hozzátáplálás. Először almával kezdtem, amit alaposan megmostam, meghámoztam, lereszeltem és apránként adagoltam ügyelve arra, nehogy darabos legyen, még véletlenül se fulladjon meg, majd jött banán, burgonya, sárgarépa, barack, narancs, sütőtök. Eleinte megszoptattam Dorkát, majd az adott gyümölcs következett kis adagban s ismét szopi. Mára csak a kiválasztott napi plusz van terítéken. Mindig csak egyet próbáltam meg, kis adagban, majd vártam, hogy kiüti-e, hasmenése lesz-e vagy épp székrekedése ... türelemjáték ez, de ki kell kísérletezni, hogy jó legyen a babáknak. Ha 2-3 napig csak banánt kap, akkor a gyermekem kakija csak forralt almával távozott a szervezetéből, így figyelni kell a változatosságra is most már, hogy tudom, a fent említettek nem bántják Dorkám pocakját. Most ezek kombinációit ízlelgeti a lyánykám. Igyekszem a lehető legjobbat tenni a gyerekemnek és ha valami nem ízlik neki, nem erőltetem. A krumplival volt Dorka úgy először, hogy pofán köpött vele konkrétan, de amikor mást is adok hozzá, a legnagyobb cuppogással eszi.
Próbálkozunk.  
Hozzáteszem, hogy vegyi árukkal is foglalkozik a cégünk, de az almafolt kitisztítására nem találtam megfelelő szert az ecetes ollón kívül. Ezért az állandó mosási kényszer és a folyamatos foltosodás miatt döntöttem a partedli mellett, a nyakba rakható konyharuha és ruhapelus után, ami nem rongy anyagú, simán le lehet törölni etetés után. Így spórolok is. Ennek egy hátránya van: ha a kaja maradék a partedlin landol Dorka szája helyett, akkor azt egyből törölnöm kell, mert a lányom kifejlesztette pár hét alatt azt a képességét, ami megmutatja, hogy lehet a sárgarépát a fejem tetejére is felkenni egy mozdulattal a pocakomról egyenes vonalban érintve a számat, az orromat, mindkét szemem, a homlokom és a hajam is. Nem tudom ki hogy tud etetni és hogy lehet tisztán etetni, nekem ez nem megy ... leeszem magam folyton még 28 éves fejjel is, mit várok attól, akit etetek. :)

9 megjegyzés:

  1. Igazán tündéri a kiscsaj! Olyan elégedetten néz a nagyvilágba :)

    VálaszTörlés
  2. Az előzőt elfelejtettem aláírni :(
    Rita

    VálaszTörlés
  3. Köszi Ritus! Aranyos vagy! Ha az a Ritus vagy, akire gondolok, akkor ismerjük egymást! :) Sőt, Dóri is közös ismerősünk :)
    Puszi nektek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így van , az vagyok :) Dóri hétvégén útbaigazított és most már nem csak zugolvasó vagyok :))

      Törlés
    2. De jó! Köszöntelek Ritus! Jó olvasást és hamarosan jó babázást is kívánhatok! :)

      Törlés
  4. Lehet persze mélyhűtőbe tenni, kiürült bébiételes üvegekben szoktam (de ne rakd csurig, mert fagyasztáskor megduzzad, vagy szokták műanyag kávéspoharakba is alufóliával. A krumplis cuccokat viszont nem lehet fagyasztani, tehát azt úgy szoktam, hogy fagyasztóból ki a cucc, felolvad és a krumplit frissen keverem hozzá. Én leginkább a húst fagyasztottam, mert az baromi macerás volt, kis adaokban folpackba tekerve és nagy zacskóba berakva, mindig egy-egy ilyen kis csomagocskát kienegdtem és belekevertem a kajába.
    A bébiételek amúgy azért vannak 4 hós kortól, mert a mai ajánlások szerint nem ajánlott a hozzátáplálás 4 hós kor előtt, (és simán lehet várni 6 hós korig is). Én olyan 5 hós kor körül kezdtem (kivéve az első gyereknél, vele 4 hósan), és még akkor is volt, hogy teljesen emésztetlenül láttam viszont az egészet a pelenkában.
    A banánnal óvatosan kell bánni a kálium tartalma miatt, valamint bizonyos babák esetén erősen allergén bír lenni. Narancs szintén allergén.
    Én a bolti répától, krumplitól óvakodtam, ezeknek a földben lévő dolgait esszük meg, tele lehet méreggel, vegyszerekkel. A bébiételeknek ennyi előnyük van, hogy nagyon szigorúan ellenőrzik, hogy mit tehetnek bele. Nekem szerencsén volt, mert a szüleimnek nagy kertjük van, ahol nem használnak permetet, műtrágyát, így a gyerekeim ilyen zöldségeket csak onnan ettek.
    Amit még nem próbáltál és korán mehet, az a meggy (valamivel keverve, mert savanyú), cékla (imádják a babák, nálunk almával és krumplival együtt volt a nyerő), gesztenye (szintén imádták a gyerekeim).
    De a változatosság amúgy felnőtt kívánalom, a gyerekeknek erre nincs igényük.

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm Kicsinap a kimerítő választ, jó ötleteket adtál s meg is fogadom őket! Megpróbálkozom a meggyel ma. :)
    Veletek mi újság? Vilmos hogy bírja a megpróbáltatásokat? S te?

    VálaszTörlés
  6. Hát nem is tudom írjam-e ide, megzavarva a boldog kismamák nyugalmát...
    Nagyon nem állunk jól. Ebben a hónapban már kétszer vettünk tőle búcsút, de irtózatos erejével túlélte, de nem tudjuk meddig még. Ennek megfelelően mi irtózatosan nehezen bírjuk.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon sajnálom Vilmost és természetesen titeket is! Nem is tudom, mit lehet mondani ilyenkor jó kívánságként és tanácsként. Gondolom a kitartással és a sok szerencsével már tele a padlás ... szorítunk Dorkával továbbra is nektek!
    Szörnyű ez, akárkivel is történik.
    Ha bármiben tudunk segíteni, szólj csak!
    Puszi nektek!

    VálaszTörlés