Összes oldalmegjelenítés

2012. február 27., hétfő

Vitaminok a teljesség igénye nélkül


Bogi egyik kommentje alapján jött az ötlet ennek a bejegyzésnek a megírására. Remélem hasznoskodásom világos és érthető. Igyekeztem mindent összeszedni ezzel a témával kapcsolatban.  Az alábbi táblázatban a vízben és a zsírban oldódó vitaminokról is található információt. Ha zsírban oldódó vitamin pótlására van szükséged, nagyon vigyázz a mennyiségre. Ezek ugyanis képesek felhalmozódni a szervezetben, ennek vitamintúladagolás lehet a következménye. A táblázatban megtalálod, hogy hol, miben fordulnak elő, mit okoz a hiányuk, és mit okoz a túl sok bevitel.
zsírban oldódó vitaminok: A, D, E, K.
Vízben oldódnak a következők: B1, B2, B3, B5, B6, B7 (Biotin, H vitamin), B9, B10, B12, B13, F, H1, C.
Vitamin neve
Hol oldódik?
Miben van?
Ha nem jut elegendő
Ha túl sok
A vitamin (retinol)
zsírban
Leveles- és zöldségfélék, főzelékfélék, káposzta, kelkáposzta, saláta, petrezselyem, paraj, brokkoli, zöldborsó, zöldbab, sárgarépa, szója, kajszibarack, áfonya, csipkebogyó, máj, tengeri hal, tej és tejtermékek, margarin, tojássárgája.
A szem, a bőr és a nyálkahártya kiszáradása, látásromlás, orrvérzés, véralvadási zavarok, zsírfelszívódási zavarok.
Fejfájás, hasmenés, bőrgyulladás, ízületi fájdalom, májkárosodás, étvágytalanság, sárgaság, magzati károsodás, vetélés kockázatának növekedése, hajhullás.
B1 (tiamin)
vízben
Hántolatlan rizs, zabliszt, búzacsíra, korpa, barna kenyér, bab, borsó, lencse, paraj, káposzta, saláta, uborka, paradicsom, burgonya, cékla, élesztõ, tojássárgája, dió, mogyoró, gesztenye, tej, hús, máj.
Fáradtság, depresszió, szívgyengeség, étvágytalanság, memóriazavar, ingerlékenység, kéz- és a láb zsibbadása.
Fejfájás, álmatlanság, szapora pulzus.
B2 (riboflavin)
vízben
Zöldbab, borsó, burgonya, paraj, paradicsom, saláta, kukorica, olajos magvak, gyümölcsök, aszalt szilva, élesztõ, tej, tejtermékek, tojás, hal, hús, máj, vese.
Bőrgyulladás, gyomor és bélrendszeri tünetek, szemproblémák, ekcéma, hajhullás, emésztési zavarok, ajak kirepedése, migrén.
nem ismert
B3 Niacin (nikotinsav)
vízben
Teljes kiőrlésű gabona, barna kenyér, élesztő, hüvelyesek, burgonya, karalábé, paradicsom, kemény héjú gyümölcsök, mogyoró, sovány hús, szárnyas, máj, vese, hal, tojás, napraforgóolaj.
Pellagra, bőrszárazság, hasmenés, fáradékonyság, depresszió, étvágytalanság, fejfájás, alvászavar, memóriazavar.
Gyomorpanaszok, májkárosodás, hasmenés, asztma, bőrgyulladás.
B5 Pantoténsav
vízben
Hántolatlan rizs, olajos magvak, szója, búzacsíra, aszalt és kemény héjú gyümölcsök, máj, hús, tej, tojás, élesztõ.
Zsibbadás, izomgörcs, fáradtság, szédülés, hányás, lehangoltság, étvágytalanság, kimerültség.
Ritkán anyagcserezavarok.
B6 (piridoxin)
vízben
Hántolatlan rizs, korpa, élesztő, burgonya, borsó, uborka, fejes káposzta, paraj, vöröshagyma, napraforgómag, földimogyoró, mák, banán, dinnye, máj, pulykahús, tõkehal, tejtermékek, tojássárgája.
Bőrproblémák, idegesség, álmatlanság, hajhullás, gyengeség.
Végtaggyengeség, idegkárosodás.
B7 vitamin, Biotin (H vitamin)
vízben
Élesztő, tojássárgája, tej, túró, sajt, szezámmag, gabonafélék, szója, bab, dió, mogyoró, karfiol, csiperkegomba, paradicsom, ribiszke, máj, vese.
Depresszió, hajhullás, bőrproblémák, kimerültség, ingerlékenység, étvágytalanság, hányinger.
nem ismert
H1 vitamin
vízben
Zöldek, búzacsíra, bab, gomba, joghurt.
Fáradtság, kimerültség, székrekedés, migrén, ekcéma, vérszegénység.
nem ismert
B10 (M vitamin)
vízben
Paraj, karalábé, tej, sajt, élesztő.
Depresszió, fáradtság, étvágytalanság, ekcéma, gyomorfájdalom, hasmenés, vérszegénység.
nem ismert
B11 Folsav (természetes formája a folát)
vízben
Paraj, gyümölcsök, szója, élesztő, csiperkegomba, hús, máj.
Depresszió, étvágytalanság, fehérvérsejtek csökkenése.
Akadályozza a cink hasznosulását.
A vitaminok előfordulási helye - ételek, gyümölcsök, húsok, zöldségek stb ... - nem életkori sajátosságok szerint van feltüntetve, tehát értelemszerűen nem adunk egy 3 hónapos gyereknek csiperkegombát élesztővel és mogyoróval megspékelve. Én nem vállalkozom most arra, hogy hozzátáplálási naptárat készítsek, mert egyedi, ahogy Dorkát etetem, maximum abban lehet segíteni másoknak, ki, hogyan csinálja és mikor mit ad a gyerekének. Talán egyszer, ha nagyon lesz időm, mint most, összeszedem. Bár azért megint kapni fogok! :)
S a végére a nélkülözhetetlen 4 vitamin, de általánosságban elmondható, hogy minden vitaminra szüksége van a babáknak az egészséges fejlődéshez, én most csak e 4 forrást emeltem ki, de nem elhanyagolható a többi sem. A D-vitamint kicsit jobban részletezem, hiszen ezt nap, mint nap adni kell a babáknak Vigantol olaj formájában. Nemrég olvastam egy tanulmányt, miszerint a D-vitamin önmagában nem elegendő pótlás, kell hozzá más vitamin is. Illetve félreértés ne essék, ha mindent betartasz, akkor is lehet beteg a gyereket, attól még nem lesz szuper extra-hős, mert mindennel telerakja anya-apa, csak hogy egészségesen fejlődjön.

1. D-vitamin:
A D-vitamin nélkülözhetetlenül fontos a szervezet számára. A csecsemő és serdülőkorban kiemelten is fontos a megfelelő D-vitamin bevitel, hiszen ebben az időszakban gyorsan növekednek a gyerekek. Bizonyítottan fontos szerepet játszik a megfelelő csontszerkezet felépítésében. Új kutatások szerint a D-vitamin nélkülözhetetlen az immunrendszer működéséhez A D-vitamin egyrészt a táplálkozás útján jut be szervezetünkbe, másrészt pedig a nap ultraibolya sugárzásának hatására a szervezet is előállítja. A legfontosabb D-vitamin források a halak, de a máj, tojás és a gomba is tartalmaz értékes vitamint. Az árnyékban tartózkodó babák is fel tudják venni a szükséges vitaminmennyiséget a bőrükön keresztül, ha a nap nem csak az arcukat, hanem nagyobb felületet éri.
Milyen tünetei vannak a D-vitamin hiánynak?
  • csontrendszer látható deformitása
  • lapos fej
  • tátongó kutacs
  • görbe láb és lábszár
  • izzadékonyság
  • izomgyengeség
  • étvágytalanság
  • fokozott betegségre való hajlam
  • bágyadtság
A D-vitamin hiányban szenvedő gyerekek körében gyakoribbak a fertőzéses légúti megbetegedések.
Kell e pótolni a D-vitamint?
A gyermekek mindennapi vegyes táplálkozással elegendő D-vitamint jutatnak a szervezetükbe. A csecsemő számára az egészségesen táplálkozó édesanyák tejének D-vitamin tartalma általában megfelelő beviteli forrás, ez elmondható a tejtápszerekről is. A D-vitamin bevitelre leginkább két életszakaszban kell odafigyelni a baba első évében és a serdülőkorban.
2. C-vitamin
A csecsemők C-vitamin szükségletének megfelelő szinten való biztosítása kulcsfontosságú, hiszen esszenciális vitaminról van szó. A C-itamin nélkülözhetetlen a babák egészséges fejlődéséhez. A C-vitamin antioxidánsallergia ellenes hatású és szerepet játszik az újszülöttek növekedésében is. vírus ellenes tulajdonságokkal is rendelkezik. Pozitív hatású az immunrendszerre, a baktériumok és a vírusok elleni elsődleges védelmi vonal működésére. Az anya szervezetébe táplálékkal bevitt C-itamin az anyatejen keresztül bejut a csecsemőbe és kifejti jótékony hatását. A C-vitamin babáknál jelentkező jótékony hatásai közül kiemelendő a vas felszívódásának fokozása. A vas felszívódása jelentősen javul, amikor aszkorbinsav is jelen van az anyatejben, vagy a csecsemő tápszerben. Egy tanulmányban beszámoltak arról, hogy a hozzáadott C-vitamin esetén a vas felszívódásának mértéke háromszorosára nőtt! Az anyatejben lévő vas jó felszívódásában valószínűleg jelentős szerepe van az anyatej egyrészt magas C-vitamin-, másrészt alacsony foszfát-, kalcium- és fehérjetartalmának is. Erre vásároltuk meg a Cebion-cseppeket. S ha okosabb lettem volna, akkor az alapfelszereltséghez tettem volna az alkohol, a Hexachlorophen-hintőpor, a kötszer, az olaj, a lázcsillapító, a két alapvitamin a D és a K, illetve a hasfájásra való szerek mellé.
3. K-vitamin
Négy-hat hónapos korig az újszülött ideális tápláléka az anyatej, a táplálás ideális módja a szoptatás. Tudni kell azonban, hogy az anyatej - elsősorban a kismamák helytelen étrendjéből adódóan - kevesebb K-vitamint tartalmaz, mint amire a fiatal csecsemőnek szüksége van. Vegyes táplálás mellett a vastagbélben olyan baktériumok szaporodnak el, amelyek K-vitamint termelnek. Mivel az anyatej e baktériumok fejlődését meggátolja, kizárólagosan női tej táplálása mellett K-vitamin hiány alakulhat ki a kisbabában. A K-vitamin azoknak a vérben lévő anyagoknak a képzéséhez szükséges, melyek a véralvadás normális lefolyását, az elvérzéssel szembeni védelmet teszik lehetővé. K-vitamin hiányában ezek az anyagok - az ún. véralvadási faktorok - elégtelenül működnek, így vérzékenységi hajlam alakul ki. Spontán vérzések aránylag ritkán lépnek fel, azonban ha igen, akkor az súlyos, a központi idegrendszer károsodásához is vezethet. Mindezek kivédésére minden csecsemőnek K-vitamint kell kapnia az idő alatt, amíg kizárólag szoptatással tápláljuk. Ezt általában K-vitamin tartalmú ampullás készítmény megitatásával oldjuk meg heti egy alkalommal.Egy orvos csoport 1996 óta dolgozik Vietnamban és megállapították, hogy az ottani világviszonylatban is magas csecsemő halálozásért nagymértékben a K-vitamin hiány tehető felelőssé. Mi egy doboz Konakiont váltottunk ki hazaérkezés utáni héten, felírta a doktor nő, hiszen hiába jöttünk haza pénteken a kórházból, nem jöttek ki hozzánk a kötelező babalátogatásra. Hozzáteszem nem bántam egyáltalán. Ezt kellett adni Dorkának havonta egyszer 4 hónapos koráig.
A-vitamin
A vaj, a tej, a tojás, a főzelékek olyan mennyiségben tartalmaznak A-vitamint, illetve annak elővitaminját, a karotint, ami pótlás nélkül is elegendő. Az A-vitamin a látásban játszik fontos szerepet, mivel az ideghártya színanyagainak alkotóeleme. Szükséges a csontfelépítéshez, a hámfelületek éréséhez.  Hiánya ezen kívül kötőhártyagyulladást, hibás fogzománc képződést, visszamaradt növekedést, a fertőzésekkel szembeni ellenállás – csökkenést okoz. Súlyos A-vitamin-hiány csak nagyon hiányos táplálkozás esetén fordul elő, csecsemőknél, és kisgyermekkorban általában nem fordul elő.  A-vitaminból  a bevitt mennyiség 60 – 70 % -a szívódik fel a szervezetben. A gyerekeknek kevesebb a szükségletük belőle, mint a felnőtteknek. A sárgarépa, sütőtök, sárgabarck, sárgadinnye, belsőségek - máj - tartalmazzák.


2 megjegyzés:

  1. Aρρreciаting thе persistenсe you put into your
    blog and detailеd information you prеsent.
    It's awesome to come across a blog every once in a while that isn't thе same outdatеd rehаsheԁ
    mаterіal. Wonderful read! I've saved your site and I'm adding your RSЅ feeds
    to my Google аccount.

    my blog ρost: is diagnostic medical sonography a good career

    VálaszTörlés
  2. I like the valuable information you provide in your articles.
    I will bookmark your blog and check again here frequently. I'm quite certain I will learn lots of new stuff right here! Best of luck for the next!

    my web page: ultrasound technician schools in colorado springs

    VálaszTörlés