Összes oldalmegjelenítés

2012. május 5., szombat

Légzésfigyelő, avagy egy igen, egy nem, egy tartózkodik

A legfontosabb napirendi pontunk a légzésfigyelő kérdése, avagy maradjon-e a kiságyban vagy sem. A szavazati arány úgy néz ki, hogy anya: nem, apa:igen, Maja tartózkodik. Dorka meg még nem szavazóképes, így nincs szavazati joga sem. 
Fél éves koráig fontosnak tartottam, sőt a kórházban, mivel Dorka szívzörejjel született, javasolták is, hogy legyenek egy darabig alatta a tappancsok. Hozzáteszem zárójelben, hogy én a zörejt betudtam a hosszú vajúdásnak és a nehéz szülésnek, hiszen mire hazahoztuk, már minden rendben volt vele. Napközben már be sem kapcsolom az angyalkát, éjszaka igen, vagy ha akkor is elfelejtem 7 esetből 6-szor, Krisz kiveri a patáliát, hogy miért nem villog a kütyü. Szóval nagyon nem vagyunk egy állásponton; értem az érveit a félelmeivel együtt és sosem lehet biztos az ember, de én tudom, hogy a jó Isten és a mamám vigyáz odafentről Dorkára. Másrészt, ha baj lenne, akkor vajon tudnánk-e, hogy mit kell csinálni? Hát persze, hogy nem ... legalábbis pontosan nem. Telefonálnék egyből azt hiszem, de ki nem. Ez kimaradt a szülésfelkészítőből ... a terhesség alatt egyszer el akartunk menni baba életmentő tanfolyamra, de a védőnőnk úgy gondolta egyhangúlag magában, hogy biztos nem akarunk elmenni, így fel sem ajánlotta, amikor lett volna rá lehetőség, pedig szólni kellene a leendő szülőknek, hiszen turnus szerűen Győrújbaráton és Győrben van erre lehetőség, erről ki is értesítik a körzetiseket. Na mindegy, ezzel okosabbak nem leszünk, csak mérgelődni tudok rajta. Keresem mindig a lehetőséget, de nem találtam eddig.
Az ágyból való kipaterolás legfőbb indoka részemről az, hogy a negyedik hétvégén vagyunk túl, a tegnapi estét is beleértve, hogy besípolt a gép és három infarktus között rohantam a hálóból a gyerekszobába és vertem fel Dorkát teljesen feleslegesen. Nem is jó kifejezés, hogy felvertem, hiszen aludt tovább, inkább megzavartam. Nem volt gond, viszont rájöttünk, hiszen saját szemünkkel láttuk most már több alkalommal, hogy Dorka nem alva járó, hanem alva mászó. Csukott szemmel megindul négykézláb és körbe-körbe megy a kiságyban, amikor jajveszékelve berohanunk hozzá, gyakorlatilag alszik, fel sem kel a nagy fényre/villanykapcsolásra. Megállítom, megfordítom és mintha misem történt volna, oldalra fordul és alszik tovább, miközben méltatlankodva dünnyög.
Ez a sípoló bizbasz egy sokkoló. Tudom ésszel, hogy nem lesz gond, mégis bekattan az ember, hiszen az életemnél is jobban szeretem. Több millióan felnőttek légzésfigyelő nélkül ... Krisznek mégis heppje. Már arra is gondoltam, hogy kiveszem Dorka alól és berakom Maja helyére, hiszen tudjuk, hogy teljesen jól működik alatta is, hiszen ő volt a próbakutya ebben is, mint a babakocsiban, a gyerekülésben, a pelenkázón és mindenen ... csak amikor éjjel megy vizet inni, ajtót megnézni stb ... akkor ott is sípolna és elég gyorsan lebuknék a dologgal. Úgyhogy megfogadtam, hogy most még egy hónapig hagyom, hogy lenyugodjanak a kedélyek, majd kiveszem akkor. Hozzáteszem az elején én voltam légzésfigyelő bekapcsolás-mániás, asszem ez ragályos lett, csak én kigyógyultam belőle, míg az uramat hosszabb ideig fertőzi a kór.
Egyébként az egész onnan jött, hogy tegnap Dorka ágyát lejjebb kellett raknunk, mert feláll benne és püföli Julcsi kukacot ... csak az a gond, hogy a mellkasáig ér a rács teteje és Julcsi kukac az ágyon kívül van, így gyakorlatilag minden alvás után arra mentem be, hogy a gyerek háromnegyede kilóg az ágyból és hangos "ebbőe be-be" kiáltásokkal csattog Julcsi feje. Ha beraktam a kiságyába a játékot, akkor is talált okot a kilógásra.
Most jön a kivárás taktikája, majd egy hónap múlva lecsap anya tettvágya és a légzésfigyelőnek búcsút intünk. Voki-tokit már egy hónapos kora óta nem használunk, ugyanis iparvágány és kamion leálló van a közelünkben és minden este hallgattuk a sofőrök beszélgetését. Több írás azt javasolja, hogy egy éves korig hagyjuk bent az ágyban, vagy amíg szükséges. Bár tegnap befeküdtem a kiságyba próbára és lehet érezni a tappancsokat szivacson keresztül is most, hogy Dorka már kifeküdte a helyét. Nemrég volt egy riport az Aktív c. műsorban, ahol Zoltán Erika nyilatkozta, hogy a nagy lánya még mindig ezen alszik ... na ez már túlzás.

17 megjegyzés:

  1. Nálunk én voltam a parázósabb is, meg a lustább elem-töltés ügyileg, így folyton azért sípolt, mert merült le...Aztán nem is tudtuk olyan helyre tenni a cuccot, hogy azt ne szedje le/rágja meg stb..Így kb. fél éves kora óta nem használjuk, rá egy hónapra vettük ki a tappancsokat alóla :D (igen, a lustaság...)Nálunk is Szója volt a tesztelő :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elem! Basszus, azt nem néztem meg ... köszi, hogy szóltál, cserélnem kell azt is. :)))

      Törlés
  2. Én paramami vagyok. Nálunk még mindig megy a légzésfigyelő Emma alatt, pedig már 14 hónapos. Úgy vagyok vele, hogy enni nem kér. Elfér ott ahol van. A terv az, hogyha lemerül az elem, akkor újat nem teszek be, de szerintem ez még 1-2 hónapot biztos bírni fogja. :)))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahogy írtam, még egy hónapot kivárok, aztán valahogy észrevétlenül kiszedem, bár Krisz esténként fél szemmel mindig nézi :)

      Törlés
  3. Nálunk is folyton besípol, ilyenkor mindig egyszerre ugrunk a kiságyhoz. Azért én úgy vagyok vele, hogy lehet hirtelen én sem tudnám mit csináljak, de hívnám a mentőket és ott segítenének, közben ideérnének, ha meg nem lenne légzésfigyelő, akkor meg lehet későn vennénk észre... de ilyenre nem is gondolunk!!! De tök igaz az is, hogy régen is felnőttek enélkül az emberek, gyerekek - mi is. Mégis valahogy hogy van, kicsit megnyugtató. :) Kíváncsi vagyok mi majd mikor fogunk úgy dönteni, hogy merünk anélkül is aludni. Biztos el fog jönni ez az idő is. Amúgy most is idegesítő amikor 3 percenként besípol - a mienk kölcsönkapott, megcsináltatott.... nem tökéletes

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor várjatok, adok nektek egy jót egy hónap múlva, amíg Ádám nem lesz alva mászó, addig jó lesz :)

      Törlés
    2. A megnyugtatásról annyit, hogy a múltkor kivettem Dorkát este, kivittem a konyhába inni, én is ittam, még megszeretgettem, elmondtunk egy alvós mondókát, pelenkát cseréltem és akkor sípolt be ... szóval nem tudom hány másodperc telt el, de hogy nem 20, ahogy írja a tájékoztató, az biztos. De érdekes, hogy ennek fényében is igazad van, mert valahogy megnyugtató, hogy alatta van.

      Törlés
    3. No igen, ilyen nekünk is volt.... Na ezt én sem értem!!!

      Törlés
  4. Ja és mi voltunk újraélesztő tanfolyamon, a János kórházban...de ennek ellenére, tuti leblokkolnék én is, hogy tudom elméletben mit kell csinálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos szerintem a többség így van ezzel ... már az egy blokk, amikor besípol ez a szar :(

      Törlés
  5. Te is írsz blogot? Rákattintottam a neved alatt látható blogra, de üres, vagy csak nem mindenki láthatja?

    VálaszTörlés
  6. Ühüm :)
    De email címet kérek, mert hadititkos és akkor jól meghívlak bele :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. edeskispotty@gmail.com
      Nagyon szépen köszönöm!!!! :)

      Törlés
    2. Elvileg meghívódtál ide: http://miamikiszojaes.blogspot.com/

      És nekünk is volt olyan, hogy már félig bepelusoztuk, mire jelzett és olyan is, hogy békésen aludt (volna) és jelzett, hatpercenként meg nem fogok az érzékenységén állítgatni, amúgy sem tud a kutya horkolásától mélyen aludni :DD

      Törlés
    3. Na igen, a kutya horkolás nálunk is bejátszik, pedig egy kis szaros yorkiról van szó, aki sokszor hangosabb, mint apa, pedig az már nem semmi. :) Köszi, már olvastalak is benneteket! S írtam megjegyzést is!

      Törlés
  7. Sziasztok!
    Új megszólaló:-)vagyok...zugolvasódként most úgy érzem írnom kell.
    Ha ilyen gyakran ok nélkül bejelez a figyelő, szerintem állítani kell az érzékenységén, mert nálunk akkor is működött ha a fiam odasimult az ágy felső rácsához, tehát lemászott róla.
    A SIDS akár 15-18 hónaposan is bekövetkezhet....és igen, felnőttünk mi enélkül, de akinek meghalt a babája, mert nem volt még ez a szerkentyű, azt hiszem másképp gondolja.
    Mi azóta nem használjuk, mióta kimászott először a kiságyból a Ádámunk...és kivettünk pár rácsot, így már szabadon közlekedik.
    Igen, enni nem kér, helyet sokat nem foglal, én még mindig mellette szavaznék, egy év alatt mindenképp.
    Ádi anyuja:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdvözöllek és jó olvasást kívánok!
      Állítottunk már az érzékenységén is, most elemet is cseréltünk ... meglátjuk hogy haladunk tovább, beriaszt-e?! Köszönöm azért a tippet Ádi anyu!
      Én azt hiszem, hogy bármikor bekövetkezhet a tragédia. Persze, ha van légzésfigyelő, jelez egyből ... bár ki tudja mennyi időre, mint írtam, nekem volt hogy hosszabb idő telt el a kiságyból kivétel és a risztás között. Többször megnézem éjjel is, még akkor is felkelek hozzá, hogy végigalussza az éjszakát. Dorkámra vigyáz fentről a jó Isten és a nagyim. Nem lehet mindig attól rettegni, hogy mikor lesz baj, mert abba beleőrül az ember.
      Akkor már két Ádám anyukánk van :)

      Törlés