Összes oldalmegjelenítés

2012. június 21., csütörtök

Nem tudom ki hogy van vele ...

Nem tudom ki hogy van vele, de minket ez a kánikula kicsinált teljesen. Rossz érzés, hogy ilyenkor, amikor még jobban kellene figyelni, lankad a figyelem, amikor még türelmesebbnek kellene lenni, türelmetlen az ember, amikor figyelemelterelés okán még többet kellene játszani, ilyenkor egyáltalán nincs kedve és energiája az embernek. Legalábbis én most így vagyok. Még az a szerencse a szerencsétlenségben, hogy Dorka ilyenkor iszonyatosan aluszékony. Megzavarja a folyamatos lakásbeli sötétség, hiszen jobb híján így védekezünk a meleg ellen; szegénykém felkel reggel fél 7-kor mostanság, de 8-kor már újra alszik. Most én is alszom vele minden alkalommal, mert ezt a feszültséget, ami az elmúlt egy hétben rajtam, rajtunk van, máshogy nem tudom levezetni. Jót is tett a közérzetemnek, illetve a tegnapi szerencsés kimenetelű fuldoklással nagyon bízom benne, hogy a 'sikerszériánk' végéhez közeledünk, mert ami már velünk megtörténik, az vicc.
Dorkának ez az első igazi kánikulája, amit a helyzethez képest jól visel. Az aluszékonysága egyedül, ami furcsa, de nagyon igyekszem megkönnyíteni a kis napjait, sajnálom aranyomat, ahogy ül, izzadságtól kócos hajjal egy szál pelusban, ami csórikámról lóg folyamatosan, mert nem csak a pisit gyűjti, hanem oda is izzad a gyerekem. Ilyenkor úgy néz ki, mint egy kis ágról szakadt veréb. Amikor kint vagyunk a nyaralóban, nincs gond, vízközel, hűvös lakás. Itthon viszont katasztrofális a helyzet. Napközben ma mobil klíma mellett, ami maxon ment 31,7 fok volt a nappaliban, a gyerekszobában 32. 
Dorkát igyekszem hűteni egész nap. A textilpelusok csak úgy fogynak most. Hideg vízzel benedvesítem és a tarkója mellett a láb- és kézfejét folyamatosan törlöm. Citromos vizet kap, amiből ma !!!másfél!!! litert megivott, így a folyadékpótlása magvolt. Joghurtból napi kettőt megeszik, illetve az ebédjét sem kapja most melegen, hanem langyosan adom neki. Gyakorlatilag azt eszi, amit mi. Van, amit összepürésítek neki, de tegnap a töltött paprikát a'la nature ette kiflivel. Ezen kívül most a kecsketej töménytelen mennyiséggel fogy, nagyon szereti szerencsére. Nagyon keveset eszik most, de nem aggódom rajta, hiszen a meleg az oka.
Napközben a nappaliban kinevezett altatós fotelben alszik rajtam, így ha eddig nem volt melegünk, az alvásidőben tuti megdöglünk. Igaz, hogy az együtt alvás úgy zajlik, hogy én ülök a fotelben, az ölemben nekem háttal Dorka, hallgatja a klímát és elalszik gyakorlatilag 2 perc azaz, egy Érik a szőlő alatt ... majd 10 perc múlva beteszem az ágyában, ha 30 fok van a szobájában, ha úgy, mint ma, akkor megy a nappaliba a földön lévő játszószőnyegre, egy textil pelus mindig nála van, mert bármekkora lehet a forróság, Dorka pocakját muszáj betakarni; ha én nem teszem meg, betakarózik ő.
Pelust csak délután használunk, délelőtt szabad a vásár. Még sosem pisilt be, ha kakilni kell, akkor tigrisbukfenccel vetem magam alá nekifutásból, még szerencse, hogy egyértelműen látható és hallható jelei vannak, ekkor megvan a pisi is. Ugyanis Dorka, mint a nagyok, leguggol, megkapaszkodik a térdében és úgy egyensúlyoz, ha épp nincs kéznél a térde, akkor kivétel nélkül az asztalt hívja segítségül, így apa mindig meg is jegyzi, hogy a gyerek oda szarik, ahol enni kap. Szóval beguggol és tol, mint az őrült, közben olyan hangokat ad ki, hogy majd betojok a röhögéstől ... persze csak úgy, hogy ne lássa, ugyanis apa a múltkor gyakorlatilag pofán röhögte és Dorka sértődöttségében abbahagyta a nagy dolgot. Így nagyon figyelünk.
Egyébként kicsit hasmenése is van, de azt olvastam, hogy ez is lehet a nagy melegtől.
Csak olyan ételt adok neki, amit én főzök meg, kivéve a joghurt, illetve a kecsketej, most nem kap se virslit, se parizert, mert a tányértól a szájig eljutva megromlik a lakásban.
Sokat vacilálok az öltöztetésen. Nem adok rá bodyt, igaz nem lesz melege, de lóg a pelus a bokáján. Így ráadom. A zokni nálunk a másik kardinális kérdés. Tudom, most mindenki kérdezheti, hogy 55 fokban minek? Dorka imádja, mint én télen-nyáron, másrészt annyira izzad a lába szabadon, hogy csúszkál mindenhol, így biztonságosabb. Adok rá, ha alszik, leveszek róla mindent a pelus kivételével. Bár éjjel ezt megoldotta ő, ugyanis mire reggel felkeltünk, nem volt fent.
Szegényemet kiüti az izzadság is nagyon, így hintőporozom, amivel tudtam orvosolni a kérdést és bár tudom, hogy sokan nem javasolják, én mégis tettem ki a tetőablak alá mentát párologtatni, ezzel is hűtöm a levegőt és ez a nagyon párás levegő tisztul, frissül vele egy kicsit
Szóval nehéz ebben a kánikulában, de nagyon bízom benne, hogy holnapra megoldódik az ígért hidegfronttal ez a gond ... mert hogy nekünk az.

5 megjegyzés:

  1. Minket is...És egyébként ugyanazon (blog)témák foglalkoztatnak minket :)
    Előző bejegyzéshez: én tuti idegsokkot kaptam volna, bár gondolom én is, mint te,gondolkodás nélkül tudtam volna, h mit kell tenni. De így olvasva a hideg is kirázott. Örülök, hogy nem történt nagyobb baj!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen ... csak 2 hónap van Véda és Dorka között, így aktuálisak a témák.
      Hidd el, mindenki tudja ilyenkor mit kell csinálni, ez valahogy ösztönből szerintem mindenkiben, hiszen segíteni akarunk.

      Törlés
  2. Hű, hát biztosan nem egyszerű a forróságbnan. Nem is tudom magam elé képzelni, vagy a bőrömre, mi elvagyunk itt a kis 17-18 fokban. Mi lenne, ha elosztanánk s akkor a hidegfron miatti fejfájás és nyűgösség is kilőve? :)
    A klíma azért valami, anélül még ennél is durvább lenne, az tuti.
    Küldjétek ide azt a meleget. Majd csak túléljük valahogy :D
    Sok puszi nektek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nagyon szívesen küldök nektek egy olyan 20 fokot a mienkéből, már azzal ki lettem volna egyezve :) A mai 22 fok volt a tökéletes! :)

      Törlés
    2. Na, akkor végre enyhülés nálatok :) Egyébként azt elfelejtette írni előzőleg a nagy önsajnálatban(hogy bárcsak a fele hőtök nálunk lenne), hogy mennyire bírtam, hogy illóolajjal is ügyködsz.

      Törlés