Összes oldalmegjelenítés

2012. július 10., kedd

Dorka 9 hónapos

No lássuk, hol tartunk 9 hónaposan és pár naposan?!
A már megtanult okosságok mellett a következő újdonságok jöttek be az életünkben:
Dorka énekel olyan repedt fazék hangon, hogy a röhögőgörcs kerülget, amikor hallom, de nem merek még mosolyogni sem, mert ugye apa egyszer kiröhögte kaki közben és elbújt a kanapé mögé szarni sérelmében.
Bilizik, amiből még messzemenő következtetéseket nem vonok le, hiszen nem az a cél, hogy szobatiszta legyen 9 hónaposan, hanem hogy összeismerkedjenek. Másfél hét alatt egy hétig használta rendeltetésszerűen, aztán összebalhéztak valamin a célszerszámmal, kivágta a teraszról és azóta szóba sem állnak. Helyesbítek azóta csak egyszer ment bele pisi, mindenesetre nagyon nagy dicséretet kapott érte Dorka.
Tud orrot fújni. Tartjuk a pézsét, ő fújja, nagyon drága, mindent megtesz azért, hogy az orrszívó porszívós dolgot elkerülje.
A gagyogás átváltott valami egészen elképesztő nyelvezetbe, ahol a magánhangzók olyan értelmetlen módon kapcsolódnak a mássalhangzókhoz, hogy elképesztő. Olyan érdekes nyelvezetet kezdett el használni Dorka, hogy nagyon sokszor halandzsázik, viszont annál többször teljesen értelmes szavakat mond ki. Sokszor észrevesszük, hogy figyel minket beszélgetés közben és próbál utánozni. Igazítja a száját, majd számára teljesen érthető dolog sül ki belőle.
Új szavunk van a PICSA! Anya mocskos szájának köszönhetően - meg hát őszinte leszek azt sem gondoltam, hogy 9 hónaposan értelme totális fejletlenségében kimondva ezt a szót utánam ismétli -. Beszéltem telefonon, miközben a kezemben volt Dorka és mondtam, hogy hülye picsa, erre a csajom totális örömben ismételgeti azóta is bárhol vagyunk, utcán, boltban, séta közben és hatalmasakat mosolyog. Hozzáteszem akkor ég a legjobban a fejem, amikor séta közben egy idős néni odajön, megdicséri, etyerem-petyerem, Dorka rámutat és lepicsázza, miközben édesen mosolyog rajta. Én voltam a hülye, mert amikor legelőször utánam mondtam mosolyogtam rajta és ő ezt bátorításnak vette, másodsorban most már hiába ostobázom, szidom le, azt is bóknak veszi. Anya azt mondta, hogy hagyjam elmenni a fülem mellett, majd abba hagyja. Szóval nagyon kell figyelni már. Másik újdonság a beszédében a NEM másfajta használata. Tudja, hogy butaságot, csinál, közben mondja, hogy nem-nem-nem, de azért csak megcsinálja. Pl. tilos Maja táljában nyúlkálni. Megy a tál felé, mondja, hogy nem-nem-nem, miközben már nyúl a víz felé pancsolni. Most már bárkivel leáll beszélgetni, nem szégyenlős, mutogat, szemöldököt ráncol, simán leoszt akárkit, véleménye van mindenről ... ja és a legédesebb, amikor valamit megtiltok neki, elmagyarázom miért nem szabad, ő pedig felesel vagy megmagyarázza a dolgokat olyan mimikával, hogy szinte érthető a válasza.
Áll, egyedül, kapaszkodás nélkül. Sokáig csak vízben vagy ágyon állt, olyan helyen, ahol nem sima a talaj, aztán már a Föld is biztonságos számára. Ülésből feltolja magát, megáll, de lépni hajlandó. 
Ezzel párhuzamosan guggol is kapaszkodás nélkül.
Rájött, hogy a vízszintes helyzet nem csak alvásra szolgál és el mer feküdni játszáshoz, már tudja, hogy ilyenkor nem kell minden esetben lefekvéshez készülni. A kezeivel, lábaival játszik, hempereg, pörög-forog, közben kacag, eszközöket von be a játékában, amivel elszórakoztatja magát, vagy ha nincs ott semmi, akkor velünk bohóckodik.
Kukuccs játékozunk bármivel, amit a fejére tud húzni, nagyon szereti. Ezt egyébként Majával is játssza, csak Maja baszik rá, megnézi, közben Dorka azt hiszi, hű mekkora játékban vagyunk, de látszik a kutyán, hogy már alig várja, hogy elmenjen a helye elől Dorka, mikor un már bele a játékába?! :)
Egyébként a durva kutyamarcangolás megszűnt, az állandóan a hátán akarok lógni helyzet is csillapodni látszik, Majának már sokszor elege volt, de nagyon nagy türelemmel állt hozzá, amiért mi nagyon hálásak vagyunk neki. Jó kis állat. Rengeteg puszit kap Maja is és Dorka már meg tudja mutatni melyik a kutya fájós lába. Azt csak megharapja.
Egy kézzel sétálunk, mert anya mindkét kezét fogni már nagyon ciki. A szabad kezében minden alkalommal kivétel nélkül tárgy van ... vagy kaja.
A társas kapcsolataiban is változás állt be. Nagyon barátságos baba lett mindenkivel. Eddig sem félt senkitől, de volt minden ismerkedés előtt egy kis helyzetfelmérése ... most bárkire mosolyog, bárkivel leáll beszélgetni, azt hiszem nagyon élvezi, hogy kommunikálhat sajátos módon. A gyerekekkel jóban van, főleg a fiúkkal - puszit kap minden férfi nemű, vagy annak induló pasas -, a lányok is érdeklik, de őket csak megsimizi.
A győri nagyszülőkkel is javulni látszik a tendencia, el van velük már, ha ott vagyok és negyed óra, fél órára egyedül is marad velük. A somlói mamáékkal mindig is elvolt, megbízik bennük, imádja őket. Az idősektől, vagyis a ráncos emberekkel kezd megbarátkozni. Érdekes, hogy ha ember és állat - bármilyen - áll egy helyen, először az állathoz megy oda és vele kezd ismerkedni. Semmilyen félelemérzet nincs benne.
Apával való mérhetetlen szerelem, amit én azt hittem már nem lehet fokozni, de mégis ... akármennyi időre együtt hagyhatom őket, mindent meg tud csinálni Krisz és Dorka ezt ki is használja rendesen. Abszolút tisztában van azzal, kit lehet totál hülyére venni a cukiságával.
Minden reggel puszival nyitja a napot, mind nekem, mind Krisznek. Ezt követik a nagy ölelések, bújások. Nagyon ragaszkodó kislány és őrülten szerelmes belénk azt hiszem. Legalábbis a szeretetét már nagyon egyértelmű módon kimutatja. Kis tenyerébe fogja arcunkat, fülünket, épp, amit elér, megsimogatja, puszit kapunk és közben mosolyog. Nincs is ennél szebb.
Evés: most nagyon össze-vissza vagyunk. A napirendet tartjuk benne, de hogy épp mit eszik meg, nagyon változó ebben a nagy melegben. Volt most 2 nap, amikor semmit sem evett, csak másfél liter kakaót ivott egész nap. Aztán helyreállt a rend. Mindent eszik, azt, amit mi. A pürésítés már nem minden esetben játszik, de anyósom, ha főz, még összeturmixolja, én nem. Például hétfőn tejszínes fokhagymakrém levest evett, pizza feltéttel, majd roston csirkét krumplipürével. Hozzá őszibaracklevet kóstolt víz híján, de egyáltalán nem jött be neki az ivólé. Dinnyét próbáltuk utoljára, de abszolút nem tetszett neki. Gyümölcsöt nem eszik, bárhogy, bármilyen formában adom neki, viszont zöldséget, húst, halat töménytelen mennyiségben képes elfogyasztani bárhogy elkészítve. Tejtermékeket fogyaszt, mindent. A joghurtot is megeszi, abból csak a Könnyű és finom jöhet szóba, a többi kiütötte. Ezen belül citromos a favorit, majd az epres és a barackos. Tejet imádja, a túrót csak citromosan, tejszínt csak flakonból. Fagyi csak csoki és citrom. Az édességet nem szereti. Csak és kizárólag vizet fogad el a kakaó mellett. Napi 2 litert simán megiszik ebben a nagy melegben. Kéri okosan, ahogy az ételt is. A kezeivel jelez, ha éhes, vagy szomjas.
Ha azt mondjuk neki, hogy csüccs, akkor leül. Ez főleg étkezéseknél fontos, ha nincs etetőszék. Ilyenkor mondjuk neki, hogy csüccs, most eszünk, nem játszunk és szépen eszik. Azt mindig elfelejtettem írni, hogy Dorkánál 6 hetes kora óta alakult az a szokás, hogy csak akkor töröltem meg a száját, arcát, fülét, mindenét, ha végzett az evéssel- Mára észrevettem, ha véletlenül étkezés közben véletlenül meg merem tisztogatni, mert már a lábujján folyik a főzelék, akkor abbahagyja az evést ha jól lakott, ha nem. Érdekes szokás.
Kezeivel tudja mutatni a nincsen, a gyere-gyere, a kérek enni-inni, a pá-pát, tapsol és a legfontosabb, hogy táncol. Bármilyen zene, főleg a bumcli zene, mert mi azt hallgatunk töménytelen mennyiségben, már a pocakomban is erre ropta ... bárhol megszólal, kinyílik a szeme, és rázza magát. A fenekét tekeri, miközben tapsol vagy épp a feje mögött mutogat, csápol.
Biztosan közlekedik mászásban, kúszásban, állva-kapaszkodva. Bármennyi ideig képes, nagyon kitartó. Mászik előre-hátra és bárhova feljut, ugyanis apa megtanította lépcsőzni, ezzel párhuzamosan megszűntek a magaslati akadályok. Képes földről, kanapén keresztül, háttámlán át, függönyön lógva sikogatni örömében, miközben engem az infarktus kerülget attól, hogy a fenébe képes ilyen gyorsan feljutni és ilyen pózban a karnison lógni.
Szerencsére nem elfajzott gyerek, mert minden Halász Judit dalt ismer, szereti is, mielőtt még azt hinné bárki, hogy milyen nevelési elvet vallunk, szerencsétlen csórikám csak egy stílust ismer. A népzenét kifejezetten szereti. Sőt, erre aludt el nagyon sokáig.
Alvás: hát ezzel gondban vagyunk most. Jobban mondva én. Elbasztam ... igyekszem helyre hozni, de lassan haladunk. Azért, hogy a nagy melegben könnyebben elaludjon, rásegítettem egy kis ringatással. Az ölemben van, nekem háttal és ringatás van énekkel. Így max. 9 perc alatt alszik a gyerek nálunk bárhol, bármikor vagyunk. Na, most erről próbálunk leszokni, ami elég nehézkesen megy, de igyekszem vagy ő? ... hát nem is tudom. Éjszakákat szépen végigalussza, reggel 7-kor kel, este 8-kor teszem le aludni. Napközben 3-szor alszik még. Betakarózik magától, ha éjszaka fázik, bárhol elalszik.
Imádja, ha cirógatjuk.
Szőrösödik keze, lába, nagyon kis pihés édes szálak.
Imádja a vizet, s másfél hét alatt ha nem is szobatiszta, de medencetiszta lett, ami nálunk azt takarja, hogy fürdőpelus nélkül, meztelen fenékkel pancsol és addig nem megy bele a vízbe, amíg nem volt pisi, kaki. Ugyanez vonatkozik a fürdőkádra is. Inkább előtte tol, vagy kikéredzkedik a vízből és elintézi a dolgát. Vízbiztos csak akkor lesz tudom, ha már úszni tud, mégsem tart sem a mély víztől, ahol nem ér le a lába, ösztönösen feltolja magát a víz tetejére és hasra fordítva kutyaúszásban evickél. Nagyon ügyes.
Nagyon nem szeretem, de mindent, az ég világon MINDENT a szájába vesz s lehetőleg nem kis szarokat, amit simán le tud nyelni, hanem fulladásbiztos méretű darabokat. A kutyaszartól a döglött bogárig a kavicsokon, a snitten, a szigetelőgumiig a zoknin át bármit bekóstol a másodperc ezredrésze alatt. Nagyon féltem a múltkori sztorink óta, de egyszerűen hiába tiltom, hiába veszem el a kezét, hiába magyarázok, beveszi. Csak remélni tudom, hogy ezzel a hülyeséggel felhagy előbb utóbb ... ha valakinek van valami jó ötlete erre, kérem írja meg, mert már az őrület határán vagyunk ettől.
Iszik újra egyedül, viszont a kanál használatot elfelejtette, amit remélek gyorsan visszatér.
Minden érdekli, mindenhez nagy figyelemmel áll hozzá, ha nagyon koncentrál, beszívja a felső ajkát.
Eljutottunk odáig, hogy egy perc nyugtom nincs, állandó figyelem, fegyelem és vasszigor ... na jó, ez túlzás, mármint az utolsó, de az első kettő valóban megállja a helyét.
Rafkósabb ... egyre jobban. Rászólok, hogy nem markolunk bele a virágföldbe kézzel és toljuk tele a szánkat vele, erre a következő pillanatban a fa papagájával túrja a földet ... erre most mit mondjak ... mégsem baszhatom le, hiszen a papagáj nem szerepelt a kitételek között. Tudja kit hogyan lehet levenni a lábáról és kit hogyan lehet hülyére venni.
Sokszor dobálózik, szerencsére erről leszokóban látszik. Ugyanis amit egyszer ledob, azt egyszer visszakapja, ha másodszor is ledobja, elveszem tőle.
Tudja hol a keze, a lába - bár ez ment ezelőtt is - tárgyakat tanulunk most, illetve ha megkérdezem hol van Maja, megkeresi és megmutatja. Imád labdával foglalkozni és kézilabda meccset nézni. Szurkolunk itthon csörgővel, citerával, mindennel, ami hangosan zörög. Eljátszik két játékkal. Pl. a fa játékokat nagyon szereti. Két állatot a kezébe fog és magyarázva játszik, egymással szemben állítja őket, vagy csak agyonveri egyiket a másikkal.
... és mutogat, mindenre, mindent meg kell magyarázni neki. 
Mindent hurcol magával a lakásban.
Még mindig csak két foga van és hiába jön hónapok óta mellette több is, még mindig nem szakították át az ínyt. Ennek ellenére mindent megeszik. 10 kiló körül van. Eljött az az állapot, amikor már baromi nehéz fogni, de egyedül még nem jár ... szóval kicsit nehézkesebb most a történet, de mivel egyedül megáll, remélem hamarosan megindul.
Abszolút kétkezes a gyerek. Mindkét kezével csinál mindent, bár azt mondják a domináns kéz később alakul ki.
Segít mindenben: teregetni, mosógépbe bepakolni, porszívózni - ezt egyedül is gyakorolja már -. Nagyon kis ügyes. Mosogatni imád, szeret tésztát gyúrni velem, állatot etet. Persze így minden dupla vagy tripla annyi időbe telik, de annyira élvezi és így tanul.
Kezet mos. Odarakom a csaphoz, nyomunk közösen a kézmosóból, majd megmossa a kezét úgy, hogy közben fogom a csap fölött, aztán tartja törlésre a mancsait. Ezt már én csinálom.
Megismeri az ismerősöket, a helyükre is teszi őket.
Akárki jön hozzánk, beleharap a lábujjába, rosszabb, mint egy kutya. 
"Röviden" ennyi, bár még millió apró dolgot tudnék írni ...

8 megjegyzés:

  1. Nagyon gyorsan tanulnak ezek a csöppségek :) jobb lesz, ha vigyázol mit mondasz előtte :) akkorát nevettem a "picsa"-s storyn, ilyenkor mindig az apádra ütök, vagy vejedre ütök (már nem tudom melyik részben volt) film jut eszembe, amikor a kiscsávó semmi mást nem mond, mint, hogy segglyuk :D Klímát sikerült otthonra beszerelni? Puszi nektek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nekem is sokszor eszembe jut a film, mert a múltkor Krisz ezzel a seeeeglyúúúúkkkal hülyült, mondtam neki, hogy ésszel csak, mert a következő szava ez lesz.
      Klíma ügyben nincs előrelépés, várjuk a visszahívást a cégtől, aki kijön terepszemlére. Előbb-utóbb, mondjuk tél elején csak ideérnek :)

      Törlés
    2. De legalább tuti jövő nyáron nem lesz melegetek :D Nálunk nagyon bevált, bár mi télen azzal fűtünk, mert a központifűtés semmit sem ér itt, és így hogy el vannak zárva a radiátorok és klímával megy a fűtés jobban jövünk ki, mind hőmérséklet, mind fizetnivaló terén!

      Törlés
  2. Ez a picsa szó nagyon durva :) Figyelned kell már mit beszélsz :) Alig várom,hogy ilyen nagy legyen Szabi :)
    Nem piros autótok van véletlenül?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, mocskos szájú szülőként mit vár az ember, de tanultunk belőle. Mostantól okosabbak vagyunk.
      Nem, szürke Ford Mondeo.

      Törlés
  3. Annyira jo, hogy igy meg tudod jegyezni, hogy Dorka mit tud mar es ilyen osszeszedetten le is tudod irni. Lehet nekem jegyzetelnem kene:) es a nap vegen leirni. Es annyira irigyellek, hogy ennyi mindent tud mar a lanyod, csatlakozok Vivihez hogy tok jo lenne ha mar az enyem is ennyi mindent tudna...nade az meg sok ido...puszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne siettesd az időt, mert ha itt lesztek már, ahol mi, akkor meg visszaforgatnád, ahogy most én is csak kapkodom a fejem, hogy lassan egy éves szülinapját üljük :(
      Minden apró részletet meg kell élni velük, mert nem jön vissza, mindig az adott helyzetnek, újdonságnak kell örülni és vele együtt lélegezni, mert kihagyhatatlan és megismételhetetlen pillanatok. Én még emlékszem tisztán Dorka első mosolyára, első fintorára, annyira figyeltem mindig, annyira akartam, hogy ezek örökre megmaradjanak ...

      Törlés
  4. Szegény Maja, de nagyon édik lehetnek együtt! Jó türelme van a kutyusotoknak. :D Valamelyik győri újságban írták, hogy azok a babák, ahol kutya is van kevésbé lesznek betegek, mert a szervezetük már több kórokozót fog ismerni, jobban ellenáll nekik.
    A kelletlen kíváncsi öregasszonyok meg így jártak... :D Én nagyon nem bírom, mikor nekiállnak gügyögni a gyerek felett, mint valami idióták. Attól, hogy pici, még nem buta...

    VálaszTörlés