Összes oldalmegjelenítés

2012. július 23., hétfő

Dorka változásai

Dorka egy hét alatt annyi mindenben változott, hogy leírom gyorsan, mielőtt elfelejtem, bár mindent számon tartok és írom a babakönyvébe is, de biztos, ami biztos.
Szóval:
  • Egy ujjal mutogat ... bármire
  • ... ezzel párhuzamosan kérdezi, hogy "Mi?" - közben majd megzabálom, annyira édes
  • Másik állandósult kérdése a "Mér?" - ford.: miért?-. Egy hete leszidtam, hogy nem szabad a vegyszerekhez nyúlni. Gondolom már hozzászokott, hogy bármilyen tiltást nálunk magyarázat követ, tehát olyan, hogy csak tiltok és nem fűzök hozzá semmit sem, nincs. S ezen - talán közös életünkben először - elfelejtettem hozzáfűzni, hogy mert veszélyes és belebetegedhet vagy bele is halhat, ha megissza, vagy lemarhatja a kezéről a bőrt ... egyből kapott az alkalmon s visszakérdezett, hogy "Mér?"
  • Kapaszkodás nélkül guggol, guggolásból feláll és szintén kapaszkodás nélkül egyensúlyoz egyre hosszabb ideig, ráadásul minden egyes alkalommal valami van a kezében, ami nagyobb biztonságérzetet ad neki.
  • 2 lépést megtesz egyedül.
  • Élvezettel játszik. Már 2 tárggyal elvan egyszerre. Egymáshoz érteti őket, játszatja őket egymással.
  • Majával a kapcsolatuk über szuper. Eddig is nagyon szerették egymást, de ez a mostani állapot már túllő mindenen. Együtt alszanak délután Maja kosárba, amit eddig a kutya nem díjazott nagyon, de most kívülre fekszik, nehogy Dorka kiboruljon belőle, így folyamatosan moshatom a kutya helyét is. Ha utazunk Maja a gyerekülésben ül Dorkával, a csajom keze mindig a kutyán pihen, fogja és a kutya Dorka ölében alszik.
  • A társas kapcsolatai is változnak. Imádja a gyerekeket. A mini babákról átpártolt a 2-3 évesekre, velük van el a legjobban. Megfigyeli őket, utánoz.
  • A fiúknak küld puszit úgy, hogy a kezét csókdobásra használja közben. Zabálni való.
  • Tud indiános csatakiáltást. Sikít, miközben a tenyerével veri a száját.
  • Mindent eszik, így nagyban könnyebb lett az életünk. Amit főzök magunknak - kevesebb fűszerrel -, azt eszi ő is, nem kell külön pepecselnem.
  • Sajnos nem tudom máshogy írni, de olyan kibaszott akarata lett, hogy iszonyat nehéz nem teret engedni neki és sokat küzdök most a természetével. Érted a küzdést heti egyszer mondjuk előjön és akkor baromi nehéz olyan következetesnek és keménynek lenni, hogy megértse, hogy miért nem szabad a fiókokat kihúzkodni - úgy, hogy gyerekzár van rajta, simán kinyitja - és ne fejet parkettába csapkodás legyen belőle hisztiből a végén. Ilyenkor jön a gondolkozó kiságy, beteszem, majd ha lecsillapodott  kiveszem. Elmagyarázom neki még egyszer, miért volt butus, majd nagyon megszeretgetjük egymást. Szerencsére a fejbeverős, 'ágybaberakós', gondolkozós hisztiig eddig 4 alkalommal jutottunk el, de engem is nagyon megvisel lelkileg, mert felnőttől sem tudom elviselni a hisztit és kezelni sem tudom, inkább otthagyom, ám a gyerekem mégsem hagyhatom. Szerencsére sikerül még időben elfojtani az akaratát a normális keretek között. Értsd.: sokszor észrevettem, hogy akarattal akar érvényesíteni valamit, amit máskor tök normális módon - mondjuk mutatta, hogy szépen kéri - tett meg. Ilyenkor muszáj fölé kerekedni. Szóval baromira oda kell figyelni, hogy ne egy akaratos hisztis picsa legyen belőle, mert az nagy csalódás lenne.
  • Nem tűri, ha irányítani akarják. Anyósom olyan, ha náluk vagyunk és le akar mászni a földre leterített plédről, visszahúzkodja, elállja az úját, pedig semmi baja sem lesz, ha a füvön mászik s azt hiszem ezzel már Dorka is tisztában van. Terelgetni akarja s Dorka ilyenkor nagyon nyűgös tud lenni. Tök  igaza is van :)
  • Napi kétszer alszik többségében már csak a három helyett. Vele kell lennem a napi alvásoknál, amíg elalszik, viszont az esti alvásnál már nem igényli a jelenlétünket. Vacsi, fürdés, kakaó, összebújás, megbeszéljük, mi történt aznap, leteszem és alszik, vagy ringatja még magát pár percig a kiságyban, aztán alszik. Úgyhogy most változik egy kicsit a napirendünk is, hiszen az alvás helyett most játszóterezés van minden alkalommal, rossz idő esetén pedig itthoni játékidő, vagy igyekszem úgy főzni, sütni, hogy tudjon 'segíteni' olyankor.
  • Heti 1 alkalommal nélkülem van délutánonként 3-4 órát, ez már 3 hete megy. Hol apával van csavargós programjuk, hol a győri mamáéknál hesszel, addig nekem van időm minden másra.
  • Ha köhögünk, kicsúfol s irtó aranyos hangon köhécsel ő is.
  • Tüsszentésnél, szintén utánzásból 5 esetből 3-szor a szája elé rakja a kezét. Sokszor észreveszem, hogy néz minket, mit hogyan csinálunk és igyekszik utánozni. Hozzáteszem Dorka hasonló, mint a nagypapám. Papa akár 50-et is képes volt egymás után tüsszenteni. Igaz Dorkus még csak 10-15-nél tart, de sokszor azt hiszem, ennek sosem lesz vége.
  • 80-as ruhákat hord, hirtelen sokat nyúlott, viszont szerintem súlyra kevesebb lett. Szerdán megyünk védőnőhöz, majd meglátjuk mit mutat a mérleg.
  • Tartja a könyveit - már amelyiket lehet, mert vannak a játszós könyvek, amiket nyúzhat és vannak a szép könyvek, amikből csak mesélünk és amit csak megnézünk -, közben mutogatja a rajzokat, beszél, elmeséli mit gondol, nagyon élvezem ezt a negyed órát. Ilyenkor belekucorodik az ölembe és úgy csinálja ...
  • Magára vonja a figyelmet teljes mértékben akárhol. Buszoztunk szombaton - szakadó esőben - és nagyon magyarázott az első ülésről a hátunk mögött ülő összes utasnak, tapsolt, táncolt mellette és egy idős bácsi bambult kifele az ablakon. Majd rászólt szigorú pofival, hogy "Teisz!" -. Ford.: Te is figyelj!
  • Güngyörke lecserélődött Zsuzsi babára, egymás kezét fogva alszanak :)
  • "Mit csinál a cica a Macira?" - anyósomék egyik kutyája - kérdésre úgy fúj, ahogy a Kópétól, a macskától látta.
  • "Hogy pihen a Dorka?" kérdésre hanyatt csapja magát és szuszog vagy rikkant egyet hangosan. Imádom!
  • A lakásban már több mindent meg tud mutatni - ablak, ajtó, szobája, laptop stb ... - a keze és lába hollétével is tisztában van.
  • A táncnak és az éneklésnek valami egészen elképesztő párosát fejlesztette ki szombaton: olyan hamis hangon énekel, megkockáztatom, rosszabb hangja van, mint nekem, pedig az már tudomány. A seggét olyan körkörös és egyben egyenes mozgással rángatja, hogy még ilyet nem láttam.
Mindez egy hét történése.


6 megjegyzés:

  1. Jaj istenem. Olyan cuki, okos nagylányod van, hogy mg kell zabálni. Úgy megismerném a kis Drágát. Szerintem sokkal, de sokkal fejlettebb és okosabba koránál, sőt, sok mindenben még a Lányomnál is. :))) Annyira élvezem én is, ahogy megfigyelik, hogy mit csinálunk és utánoz. Az egyik kedvencem most, hogyha nevetünk valamin, Emma is elkezd nevetni csakúgy. Meg kell zabálni.
    Nagyon büszke lehetsz, és gondolom az is vagy Dorka Babára. :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon drága vagy! Köszönöm szépen! Baromi büszke vagyok rá! :)

      Törlés
  2. Szerintem is nagyon okos, fejlett kis csajszi:) Remelem holnap lesz ra idom es megkeresem a 8 hetes bejegyzesedet mikor Dorka meg csak akkora volt, hogy tanuljak;) Azt ahogy irtad hogy bekuckolja magat az oledbe es "olvastok" szinte lattam is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon aranyos vagy! Köszönjük szépen! Igen, 'olvasni', azt nagyon tud :)))

      Törlés
  3. Imádnivaló! :) Puszi az okos és öntudatos buksijára!

    VálaszTörlés