Összes oldalmegjelenítés

2012. szeptember 3., hétfő

Dorka 11 hónapos


Annyira repül az idő és megállíthatatlanul, visszaforgathatatlanul és nem tusom sírjak-e vagy nevessek, de egy hónap múlva szülinapját üljük. Ma kicsit öngyi-depi hangulatba kerültem emiatt csak azon nemes okból, hogy még babáztam volna vele, csak vele, újra ... még egy kicsit, de kész csaj és most hogy már megy, minden apró babás jellege eltűnt. 
No de lássuk hol tartunk így egy éves kor előtt egy hónappal:
- Legnagyobb újdonság, hogy megy. Most már cipőben is, girbe-gurba talajon is, nem csak parkettán, mezítláb.
- A gyerektársaságra rettenetesen ki van éhezve és valami őrült módon gyűjti az energiákat, a tudást, az utánozni valót, amikor értelmesebbek közé keveredünk.
Iszik, eszik egyedül. Bár hozzá kell tenni, hogy nagy változás az evésben, kézzel eszik. A kanál most kikerült a repertoárból, viszont villával perfekt a csaj. Azt nem mondom, hogy mindig jó étvágya van, ami tetszik neki, abból doszt ... ami kevésbé ízlik, abból pár kanállal, gyorsan 'jóllakik'. A gyümölcs minden formában és mennyiségben, főleg ha barack, körte. Túró rudi szintén ipari mennyiségben fogy, viszont a pöttyös rudin kívül minden más fajta kiüti. Imádja a gesztenye masszát tejszínhabbal. Minden tejterméket szeret. Tejporral kapja a kakaókat - Bebivita 12 hónaposnak valót issza pár hónapja -, viszont a főzelékek, a tejberizs, tejbepapi és minden ami eleve tejjel készül, azzal csinálom neki. A tejfölt magába eszi, egy pohárral képes benyalni ... szó szerint. Fagyiban egy gombóc 2 tölcsérrel elfogy nála. A halat imádja, emellett minden húst megeszik bármilyen zöldséggel, kivéve a sóskát. Rizs szintén nagy kedvenc, illetve minden rizst tartalmazó étel ebbe a rizsfelfújtól a tejberizsig minden.Inni csak vizet iszik, nagy ritkán kap gyümölcslevet, de nem jellemző. Igazából nem újdonság, de leírom még egyszer nem főzök már külön, azt eszik, amit mi. Nem fűszerezek már úgy, mint régen, aki akarja kicsit erősebbre ízesíti az ételét, ezzel meg van oldva a probléma. Bár ez sem igaz teljes mértékben, mert anyósom a múltkor vadast készített, ami csípős volt és Dorka falta a hegyes erőssel együtt. Semmi baja nem lett tőle, fogzásra nála nagyon bevált. Nyilván nem vagyok felelőtlen és nem tömöm csípős-marós étellel a gyereket, de ha becsúszik, nem esem pánikba. Ha valami ízlik neki, akkor mondja, hogy "nyami-nyami".
- A szájába vesz mindent, ami szintén nem újdonság, viszont az, hogy mindent lenyel, az már sok/sokk! A mindent értsd a kutyaszartól a kavicson át a játékait ... mindent. Úgy közlekedik, hogy az épp aktuális játékot a kezében egyensúlyozva viszi, a szájában pedig a leendő játékszer foglal helyet. Már nem rakok ki neki minden játékot, csak napi párat, azzal elvan és váltogatom őket.
Játék: utánoz. Hangokat, gesztusokat, mozdulatokat. Arcával mimikázik. Egyszerre több dolgot akar fogni a kezében. Két ujjal fog már és ügyesen használja mindkét kezét. Nagy kedvenc most a fotónézegetés. Mutatja, hogy ki van a képen és mosolyog, amikor megnevezem őket. A mamit és papát meg tudja mutatni, illetve Maját és Pötyit is megmutatja. Sacc, a húgom örök favorit a csajomnak, nagyokat sikogat, ha látja egy képen. Eldugja a játékait, elmegy a kanapé mögé és előkeresi őket. Beleteszi őket zacskóba, dobozba, majd kipakolja és sorba állítja. Keresztanyjától kapott egy csillagpiramist, amit növekvő sorrendbe nagyon kicsi segítséggel össze tud rakni. Megnevezem a játékokat és mondjuk 10-ból 7 játékot helyesen odahoz. Mondókázunk, mesélünk folyamatosan. Azt nagyon szeretem, amikor beleül a mesefotelbe, ami nemrég került be a szobájába, adok neki, vagy visz magával egy könyvet és mutogatva mesél nekem és ha nem figyelek, amit sokszor direkt csinálok, csak hogy halljam a következőt: "Tejis" /te is/ én is nézzem és vegyek részt aktívan. Aztán megunja és nem enged bele a játékába, meséjébe és ilyenkor hagyom egyedül játszani. Napi 1-2 órát simán elvan így. A labdázás már nagyon megy neki. Majával legfőképp. Köteleznek is, egyre jobb barátok lesznek, ha egyáltalán ezt még lehet fokozni. Két játékot, mintegy szerepjáték során érintkeztet, játszatja őket, nagyon bírom ilyenkor és különböző stílusban, hanglejtéssel beszélget ilyenkor.
Kapcsolatok: ha fáj valamije, akkor csak én vagyok jó - ha kisebb a gond, akkor apa is rendben van -, egyébként bárkivel elvan. Anyósomékkal is egyre jobban érzi magát, muszáj is lesz, hiszen jövő héttől megyek vissza dolgozni és 3 napot náluk lesz, kettőt anyám jön felvigyázni. Őt és apámat is imádja Sárival együtt. Krisszben is feltétel nélkül megbízik, altatja stb ... elmehetek este nyugodtan itthonról, nincs gond vele. Gyerekek mint valami misztikus lények egyszerűen lenyűgözik. Aki agresszív vele, azt vagy leosztja a saját nyelvén, vagy fejbekólintja és ezzel el vannak rendezve az erőviszonyok. Sosem avatkoztam bele az erőviszonyok kialakításában a játszin, majd ők eldöntik merre hány méter. Abszolút barátsággal fordul mindenki fele és nyitott mindenki irányában, viszont a bizalmát nagyon gyorsan el veszítheti az illető.
Ha kérdezem tőle, hogy kell telefonálni, megmutatja.
Ha kérdezem tőle, hogy szabad ilyet csinálni, kajánul mosolyog és rázza a fejét, közben mondja, hogy nem-nem! - annak ellenére csinálja.
Ha megkérdezem, hogyan kell fésülködni, megcsinálja ... igaz még kócol sokszor, de igyekszik.
A testrészeivel tisztában van. Megnevezem, megmutatja. Sőt a lábát nyújtja szagellenőrzésre és nagyokat kacag, amikor mondom, hogy "hűűű, de büdi!" - és valóban az :)))
Nálunk mindenkinek dudál az orra és ezt mindenkinél le is ellenőrzi.
Rengeteg puszit kapunk tőle és már gyakran cuppanósat is. Smárol a tükörrel illegeti-billegeti magát előtte. Igazi nagy lány. Felveszi a cipőimet, igaz a tűsarkúaknak még a sarka és a csilli-villi díszei sokkal érdekesebbek, mint az, hogy jó nő legyen benne.
A kulcscsomó favorit játék. Gyakorlatilag mindig a kezében van és rágja. Erre Krisz, hogy mentse a menthetőt, csinált neki egy saját nyakbavalót, így lett Dorkának sajátja, amit nyalhat agyba-főbe.
Nem mosok neki semmit sem le, ha leejti, megrázom és kész. Eddig sem tettem, kell a kosz ... nem is beteg.
Estére kelvén olyan, de olyan szutykos a gyerek, hogy már érdemes megfürdetni és örülünk, ha nem ragad oda a parketthoz vetkőztetés közben.
Tiltás most is napirend, muszáj, kell, most kell megfogni és nagyon nehéz a következetesség.
Mutatja a lámpát, az ablakot, az ajtót, a hűtőszekrényt, a szobáját. Ha meghallja az esti fürdéshez készülődve megengedett víz csobogását, transzba esik és most rögtön azonnal bele akar mászni a kádba. Imádja a vizet! ... a zenével egyetemben. Már a reklámok zenéjére is rázza a seggét. Illetve vannak kedvenc TV reklámjai: Aldis epres joghurtos kis csajon leakad és mosolyogva nézi, ezt követi a Stella zenés összeállítása, amire édesen rázza, majd a Kinder tejszeletes gyerekek, akik más nézőpontból látják a világot. Ennyit néz meg kábé a televízióból, na meg persze a Garfield és a Gru ... és tényleg ennyi.
Mindenhova felmászik és már 90 százalékban le is tud jönni nagyobb esés nélkül.
Ha végeztünk a pelenkázással, leteszem és egyedül kiviszi a kukába a pelust, amióta megy. Ilyenkor nagyon-nagyon meg van dicsérve érte s én olyan de olyan büszke vagyok rá!!!
Integet, de még mindig csak abban az esetben, ha nem mondom, csak magától teszi.
Ha hazaérünk, hangosan rikkant egyet, így üdvözöl minket. Apósom ezt Rábaközi rikkantósnak hívja csak.
Ha szürke autót lát és apát mondjuk nem látja egy-két napig, akkor mindegyikre mondja, hogy Áphú.
Napirend:
6:45-kor kel, kakaót iszik.
9-ig segít nekem porszívózni, takarítani, mosni, teregetni, ha megunja játszik egyedül, levisszük Maját sétálni, boltba megyünk két lábon, két kosárral, mert már Dorka is vásárol kérem szépen és hozzáteszem, hogy hazáig hozza a kosarát és tartalmát.
9-kor tízórai, ami változó: kenyér kenőmájassal, parizerrel, sajtkrémmel, paradicsommal vagy paprikával. Lehet tejbepapi, tejberizs, rántotta szalonnával, sonkával ... mikor mit akarunk enni.
Fél 10-kor alvás kakaóval. Általában 11-fél 12-ig pihen.
Ha felkelt, délben ebédezünk. Ezután ismét játék következik. Ilyenkor szokott egyedül játszani, majd jönnek a fejlesztők, a mese, a torna, mert ez születésétől kezdve napi program.
Fél 3-kor kakaó, alvás 4-ig. Aztán fél 5-kor uzsonna. Ez nagyon változó. Van amikor ebédről megmaradt ételt kap, van amikor gyümit túróval, tejföllel, van amikor tízóraihoz hasonló ennivalókat. Ekkor nap nasit is. Lehet kukac, fagyi, sütemény ...
Ezt követően 7-ig időjárás függvényében igyekszem kint lenni vele, ha nem sikerül, akkor közösen játszunk, Tv-t nézünk, vagyis csak én szeretném nézni. Zenét hallgatunk. Ebben az időközben szoktunk ismerősöket, rokonokat látogatni és ilyenkor, ha van felvigyázó a csajunka apával a kettes program jön. Általában heti kétszer ez megy is. Kell nagyon!
7-kor vacsora, ami tejpép gyömölccsel, majd fél 8-kor fürdés, majd kakaó és alvás reggelig ... és reggel újra indul a nap.
Alvás: fárasztani kell, hogy jól aludjon nap közben. Ha csak tengünk-lengünk, nincs értelmes program, vagy nem fárasztom eléggé, akkor háromnegyed órákat alszik csak és akkor már nagyon nyűgös este. Altatás nálunk annyi, hogy megölelem, elmondom, hogy nagyon szeretem, hogy most alvás következik és hogy ő az én boldogságom, megpuszilgatom, lerakom és egyedül elalszik. Már nem kell nála bent maradni sem. Ha idegen helyen vagyunk, elalszik bárhol, de akkor vele kell maradni, amíg bebólint és utána hagyom csak pihenni magában.
Akarat: na ... az van. Már sok is. Ha rászólok, visszamagyaráz a saját nyelvén, sőt sokszor rám mordul szó szerint. Na ilyenkor van a beszélgetés. Előjött a hiszti egy nagyon buta formája, amit eddig kétszer tapasztaltunk az autóban. Ha már nagyon unja az autózást, nekiáll magát csapkodni az ülésben, a fejét veri be, hogy fájjon vagy nem tudom miért ... hogy vegyem ki, de eddig nem járt sikerrel és amikor észrevette, hogy veszett fejsze nyele az ügy, akkor abbahagyta. Egyébként feszegeti a határait s ha elég, akkor elküldöm gondolkozni, ami nem tetszik neki, de egyből abbahagyja. Ezt Zsuéknál láttam és nagyon bevált nálunk is.
Eddig is lazán csináltuk a dolgainkat, ezután sem kívánok változtatni rajta. Szerencsére Dorka kiegyensúlyozott, csupa mosoly baba és azt hiszem ez a legjobb, amit tehetek érte, amit adhatok neki.
... és a végére, de nem utolsó sorban az elmaradhatatlan somlói nagyszülői köszöntés Dorkának a Mokka műsor üzenőfalán 2:50-nél kezdődik:
http://tv2.hu/mokka/video/bojkottalni-fogja-a-valasztasokat-az-mszp

4 megjegyzés:

  1. Hú, durva, hogy már majdnem egy éves, bele sem gondoltam. És mennyi mindent tud, eszméletlen! Tényleg büszke lehetsz rá! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon ügyes, okos nagylányod van. Milyen izgalmas, hogy egy hónap és szülinap. Én úúúgy vártam. Nagyon izgatott voltam miatta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már én is nagyon várom és minden este azon pörög a fejem, hogy mi hogyan legyen :) Szeretném, ha nagyon jól sikerülne Dorka első szülinapja! :)

      Törlés