Összes oldalmegjelenítés

2012. október 16., kedd

Idegbaj

... na, ez kerülgetett vasárnap, ugyanis a csipszarom eléri a konyhapult szélét plusz 5 centit.
Ezzel még nem is lenne baj, ám feléri a gázt is, a rajta rotyogó húslevest és a forró olajban sült rántott hússal is szemezgetett, amikor észrevettem, mi járhat csöppnyi fejében.
A fene se gondolta volna, hogy megnő, azt meg, hogy ilyen gyorsan, pláne nem hittem.
A TV-ben látott, hallott hírek, miszerint a gyerek leforrázta magát mindig olyan dühvel hatottak rám és értetlenkedve kérdeztem magamban, hogy hol van ilyenkor a szülő ... hát én mellette álltam és az utolsó pillanatban kaptam le a gyereket a tíz körméről és üvöltöttem torkom szakadtából, hogy "nem vagy eszednél baaaaaadz meeeeeeg!" Tudom, gyerek előtt csúnyán még véletlenül sem meg különben is, közben ótvaroltam magam, hogy lehetek ilyen hülye és miért nem gondolkoztam előre, ahogy szoktam, aztán rájöttem, hogy hova is gondolkoztam volna előre? Meg kell tanítani tapasztalás nélküli "nem szabad a forró levesben megmártózásra" és a "nem húzzuk le a forró olajjal teli serpenyőt sem" címszavakra. Lehet felelőtlen vagyok, meg lehet kövezni, de tényleg annyira távolinak tűnt még az, hogy ő a konyhapulton botorkál, vagy azt veszem észre süteménygyúrás közben, hogy a két kezem között 10 apró ujjacska mocorog és követeli a tésztadarabját.
A konyhapulton mindent beljebb raktam és a kis fonott alátéteket is beljebb raktam a biztonság kedvéért.
A fürdőszobába nem szabad egyedül bemennie, mert ott vannak a vegyszerek, most már a konyha is tiltólistás lett. Ám van egy apró bökkenő. A nappali egybe van a konyhával, illetve ha valaki bejön a lakásba, akkor a konyhába érkezik egyből, így leredukáltuk a tiltást a sütő és 1 méteres körzetére. Amit most még nem ért és folyamatosan kérdezgeti, hogy "mosmé?", amikor eddig kukucskálhattuk a sütemények sülését annak ajtaján keresztül. Egész pici volt még - nem mint ha most olyan hű, de idős lenne - amikor sorozatos tiltás ellenére sem értette meg, hogy nem nyúlunk a sütő forró ajtajához, csak kukucskálunk. Egyszer megelégeltem, nem szóltam rá, pedig tudta, hogy rosszat csinál, rátenyerelt az ajtóra, ami természetesen megégette a kezét. Utána hónapokon keresztül nagy ívben kikerülte a gázt, még kifele menet is körívet kellett csinálni, csak hogy minél messzebb legyen a köcsög sütő, aki neki rosszat csinált. No, most a forrásban lévő kajákkal ezt nem csinálhatom meg, így marad a papagáj effekt és a folyamatos tiltás.

5 megjegyzés:

  1. Jajj. Én is hasonló körülmények között jöttem rá, hogy Véda feléri az asztalt és 5 cm-ért, amikoris a kenyérvágó késsel hadonászott...Én nem tiltok, elpakolok. Nyilván a tűzhelyet nem tudod :D meg jobb megelőzni a bajt, de amit lehet, azt igen, a hangszálaimnak ártana a dolog :D És mit szólt Dorka a bazdmeghez?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én az elején megfogadtam, hogy nem fogok elpakolni, bár így is a gyertyatartók kikerültek a nappaliból, mert beláttam, hogy életveszélyesek. Van előttem olyan példa is, aki nem tilt és elpakol. Van olyan, mint amit is én csinálok, hogy magyarázattal tiltok és nem pakolok, ha nem életveszélyes a dolog. Én évek alatt az utóbbit látom megtérülőnek. Hiszen ha bekerül oviba, ott is ezt az elvet követik és nem fognak elpakolni, mint ahogy az iskolában sem és tiltásból is kap doszt. Én az előregondolkozó tipus vagyok. :) Liz

      Törlés
    2. Én mind a kettő csoportba tartozom. Amúgy vélek, hogy életveszélyes (kés, vegyszerek stb...) azt jó mélyen elrakom, hogy még véletlenül se érje el.
      Minden másnál meg tiltok. Az meg más kérdés, hogy sokszor csak kiröhög, vagy levág egy hisztit ilyenkor (had csinálja, majd rájön, hogy nem ér el vele semmit) és nekem kell elvinnem az adott helyről...

      Törlés
    3. Mintha Dorkát látnám abban, amit leírsz. Azt nem tudom, mi az üdvözítő módszer, de azt hiszem gyereke válogatja.
      Az akarat nálunk is megvan ... sőt egyre erőteljesebb, amit igyekszünk megfogni és kezelni. Hát nem egyszerű szülőnek lenni :)))

      Törlés
    4. Igen, én is arra értettem, mint Nesreca, pl. vegyszereket még véletlenül sem hagyok elől, oviban sem fogják majd valószínűleg :) De abban viszont igazad van, hogy sok esetben meg jobb tiltani, mert pl. ha vendégségbe megyünk ott se játsszon a késekkel pl., a kedvéért meg mindenki nem fog pakolászni.

      Törlés