Összes oldalmegjelenítés

2012. október 12., péntek

Ki mit tud Dorka módra

Az egy éves tudástára, legalábbis Dorka itt tart most:
- Szeret rajzolni. Egyenlőre még csak az absztrakt csiga-biga megy, de édesen igyekszik.
- Mondókázik ezerrel hol a saját nyelvén, hol mutogatva és tisztában van épp melyik mondókát mondjuk, mert már előre jár a keze a csip-csip csóka közben, mikor a "hess le pipi" jön valami őrült módon kalimpál a levegőben és kergeti a nem létező tyúkokat. Emellett aranyosan mutatja végig a mondókát.
- Mesére hozza a könyvet, ölbeölés, mese ... sokszor nem várja ki a végét, mégis végigmesélem, eközben játszik.
- Rohan, siet, mindig van valami dolga. Tud oldalazva menni, hátramenet is tökéletes és pörögni is nagyon szeret. 
- Énekel/dúdol magában folyamatosan, ha zenét hall.
- Ha zene megy, jár a bal lába módszeresen, üti a tam-tamot, de csak a ballal, emellett a héten kifejlesztett valami olyan csuklócsavarós módszert, amivel a hastáncosok elbújhatnak mellette. Nagyon szereti a zenét.
- Továbbmegyek: szól a zene a tévében, áll előtte, felhúzza a pólóját és szexisen krémezi magát, miközben a lábával ritmusra kopog. Ezt igyekszem felvenni videóra egy hónapja, de nem kameraérzékeny a gyerek mostanság.
- Az ételekkel jól állunk. Jó étvágya van. Az almán és a sóskán kívül mindent megeszik. 
- Inni: víz, tízóraihoz tea. Uzsihoz és vacsihoz kakaó.
- Napirend változatlan: kétszer alszik egy nap: fél 10-kor és fél 3-kor majdnem 2 órát kétszer. Este fél 7-kor  vacsi, majd fürdetés, reggel 5-kor kelés, ha megyünk dolgozni, ha a mami feljön vigyázni, akkor visszarakom a reggeli kakaó után és el is alszik általában. Tízórai 9-kor, ebéd dél-fél 1 között, uzsonna fél 5-kor. Beleszokott a munkába járásba, azzal sosem volt gond, ha anyám vigyázott rá. Szépen elalszik itthon, anyósoméknál én rakom le, de elalszik egyedül. Estére szegénykémen látszik, hogy nagyon fáradt.
- Rettenetesen élvezi a gyerek társaságot. Viszont amiben változott: ha valaki elkéri tőle a játékát, akkor nagyon szívesen egy puszi és egy ölelés után odaadja az utolsót is, ám ha valaki szó nélkül elveszi a dolgait, akkor odamegy és lapáttal fejbe veri. 
- Ezzel árhuzamosan kialakult az "emény", ami enyémet jelent.
- Utánoz mindent: a játékos milyen nagyra nő Dorka kérdésre, mutatja, hogy az égig szinte, hogy ugat a kutya, mit mond a paci, mit mond az őzike, a madár stb ... 
-Meg tudja különböztetni a játékait. Ám nem csak gyűjtőnéven, hogy babák ... hanem van külön Zsuzsi baba, a hálótárs, van Bori baba, a babakocsis és van Marcsi baba, aki közutálat tárgya volt, amíg anyám rá nem adta azt a cipőt, ami tánc közben kopog, így már pálya a csajomnak is. Megitatja őket tejecskével cumisüvegből, majd hoz nekem is egy kortyot. Tolja őket babakocsiban, miközben a kis rózsaszín csilli-villi táskája a karján lóg, benne egy Pöttyös túrórudis promós buksza, amiben van száz forint aprópénze, közben megáll, kiveszi, megnézi, megvan-e. Majd ha Maja útba van, akkor azt is belerakja a babakocsiban, aki hősiesen tűri a sétát. Haláli, ahogy magyaráz ilyenkor, ahogy oszt, ahogy mutogatja a babának a látnivalókat. Ha megunja, akkor dudorászik egy kicsit, vagy épp labdázik.
Nagyon jó nézni játék közben és látom az alapvetően magamra jellemző kézmozdulatokat, Krisz  és anyám arckifejezéseit. Egyértelműen figyeli az embert minden pillanatban és másol a kis agya folyamatosan.
- Könnyű vele, jó gyerek.
- Azt azért nem mondom, hogy nincs rossz  napja, mert ez a szeles, hideg idő fejben megcsinálja rendesen és olyankor nyüsszög, zsörtölődik, visít fél napot, ölbe kéretőzik, mutatja a fejecskéjét - azt hiszem fájhat neki hidegfrontnál -. Van ilyen is, ez is ő. Van olyan is, hogy megígérem neki, hogy megreptetem az ablakból, ha nem fejezi be, nyüsszög tovább és a reptetés is elmarad, van, hogy már totál fáradtak vagyunk 8 órás munka után, de jó, hogy van anyám, nem tudom mi lenne velünk nélküle.
- Megvan az elmaradt kötelező oltása is, a héten megkapta. Egy szó nélkül viselte, még lázas sem lett. Jövő héten ismét sebészetre megyünk, újta szétválasztásra megyünk, mert csak akkora lyuk van a szeméremajkainál hogy épp a pisi kijön ... remélem kapunk valami végleges választ és lehetőséget, mert ez a 3 havonta futkározás már sok/sokk!
- Ami újdonság: napi 6-7 kaki, elvonulva, nagyot nyögősen. Ebből 1-2 nyakig. Újra Pampers-t használunk.
- 86-os ruhákat hord. Az utolsó mérésnél 11 és fél kiló volt - nekem gyanús, nem hiszem, hogy ennyi ... -
- A könyvekből módszeresen az "Egy kis malac-ot" választja, amitől már herótom van, de azért még ezredszer is elmondom. Megpróbáltam eldugni, megtalálta ...
- Kiviszi a szemetet. A pelusát automatikusan, amire mondjuk, hogy szemét, azt meg okosan kidobja . 
- Elpakol maga után, ha kérem és ha eszembe jut, hogy szóljak érte. Igaz, hogy kicsi a rakás elv működik nála és minden alkalommal elpakolok még egyszer, de agyon van dicsérgetve és hatalmas élmény számára.
- Majával barátok, a szó legnemesebb értelmében. Imádják egymást és játékban abszolút partnerek. labdát dobja Dorka, Maja visszagurítja vagy visszalöki neki. Sokszor Dorka elbújik, Maja megy utána, keresi, vagy csak hangosan ugatva kergetőznek, ilyenkor zeng a lakás Dorka örömteli sikogatásától, Maja ugatásától.
- Bárhova felmászik és le is jön.
- Szeretet: azt tudtam, hogy szeret, de amilyen rohamai vannak felénk, egyszerűen csodálatos érzés és nem akarok most ömlengeni, mert megfogalmazni sem tudom az érzést, amikor odajön, átölel, szorosan a nyakamba bújik, ad egy vagy millió nagy-nagy puszit és megy játszani tovább. Iszonyat bújós lett ... lefekszem a földre, jön belém bújik, cirógat, simogat ha épp nem a köldökömet akarja kiapplikálni a helyéről ... vagy amikor belebújik a nyakamba és beleszuszog ... imádom. Amikor a két kis kezébe fogja az arcom, piszézünk, majd az orrát az enyémhez teszi és magyaráz dolgokat, közben hozzám simul. Azt hiszem ez az igazi szeretet, a feltétel nélküli, az örök, ami el nem múlik, amit örökre a szívembe vések, mert pár év múlva ezt már ciki lesz csinálni számára.  A szeretet, amit érzek, elmondhatatlan, a nézés, amikor egy-egy bújásból felnéz rám, leírhatatlan. Kívánom mindenkinek, hogy ezt élje át, mert ennél szebb emberi érzés nincs és ez senki mástól a világon nem kapható meg.
Nagyon sok minden lenne még, hogy egyedül eszik, hogy stb ... de ezeket csinálja régóta így nem írom le külön.


11 megjegyzés:

  1. Istenem :) Annyira jó volt a legvégét olvasni! Biztos imádni való. szeretném ha Szabi bújós lenne, Apa és én is bújósak vagyunk. Majd meglátjuk :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon ügyes nagylány!
    (az őzike mit mond..? :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pötyi nyekeg nagyon vékony hangon ... és Dorka tökéletesen utánozza :)))

      Törlés
  3. Hjajj, ez egy nagyon edes bejegyzes volt:) Mar lattam is a lelkiszemeim elott ahogy nem sokara (remelhetoleg) Lily is igy fog bujni es akkor mar emlekezni sem fogok a mostani "problemaimra".
    A szexi kremezest nagyon jo volna latni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindig le akarom kamozni, de mihelyst észreveszi, egyből abbahagyja. :(

      Törlés
  4. Annyira ügyes nagylány már! Pöttyös rudis promósbuxa :))) És igen, ezt a tudatos bújásos dolgot már én is nagyon várom... Mármint, hogy ne csak én bújjak, hanem legyen viszonzás is. Valóban, pár év múlva már lehet, hogy egy-egy ölelés esetén megkapjuk, hogy "Jaaaaj Anya, ne máááá, ez olyan izéééé!!" :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos az utolsó mondatodtól félek már előre :(((
      De addig is kiélvezem, ami most van :)))

      Törlés
  5. "Ha valaki elkéri tőle a játékát, akkor nagyon szívesen egy puszi és egy ölelés után odaadja az utolsót is, ám ha valaki szó nélkül elveszi a dolgait, akkor odamegy és lapáttal fejbe veri." A jó nevelés :DDD
    Nagyon ügyes már a kiscsajszi!

    VálaszTörlés
  6. Jaj, de nagyon ügyes nagylány. Engem is nagyon érdekel a szexi krémezés. Remélem sikerül hamarosan felvenni. :))) Emma is nagyon bújós cica. Tényleg nagyon jó érzés. Én is úúúgy szeretem. :))

    VálaszTörlés