Összes oldalmegjelenítés

2012. november 28., szerda

"Párbeszédek" Dorka módra plusz kiegészítés

Két nap alatt a következővel bővült a szókincse vagy valami olyasmilye Dorkának:
"Egyet", "aggyál", "nenni vagy nenne" =étel .
Az "aggyál" - nem tudom honnan hallott, hiszen itthon kérek van és köszönöm ...
"Tessz" = tessék, ha ad valamit a kezembe és ha valaki jön, akkor rá mutat és mondja, hogy "Te".
Régebben volt a "tejis" - te is, ez most elmaradni látszik.

"Párbeszéd" Dorkával:
Anya: - Dorka, hol van a takaród?
Dorka: felemeli két kezét a levegőben és mutatja a tipikus nem tudom hol van mozdulatot és közben csavar egyet a tenyerén, amitől annyira egyedi és édes lesz.
Anya: Ki a hibás, hogy eltűnt a takaród?
Dorka: Majára mutat és mondja "Mamu" ...

Ugyanez a "párbeszéd" lezajlik Dorka és apa között, csak Krisz a sapkáját keresi nagy elánnal. 
Apa: Dorka, hova tetted a sapkád?
Dorka ismét Majára mutat és saját nyelvén erélyesen felszólítja a kuytát, hogy amennyiben tudomása van az elveszett kiegészítőről azonnal adja elő, hiszen a tárgyi bűnpártolás is büntetendő. Ellenben jogában áll hallgatni ...

Kiegészítendő Dorka majdnem 14 hónapos mivolta:
Bevásárlás után elpakol a hűtőbe kisebb túlzással. Hozza a frigóba való élelmiszereket. Kiválogatja a táskából. Ami a konyhába marad - nem hűtendő -, azt benne hagyja a szatyorba. A buksza a világ legérdekesebb és legtermészetfelettibb cucc a világon. Olyan ámulattal tudja nézegetni, forgatni és kipakolni a legkisebb fecniig, hogy örörm utána kártalanítani.
Írtam ezelőtt, hogy az étvágya nagyon jó ... csak jó lenne, ha a  könyvfalásról leszokna ... az összes keményfedeles és nem fedeles olvasni valója meg van rágva, állandóan papírdarabokat szedek ki galacsin formájában a szájából. Még az a szerencse, hogy nyállal és vízzel találkozva könnyen emészthetővé válik.
Imád földön fetrengeni, bohóckodni, pörögni-forogni ... és amikor lefekszem mellé és mondom neki, hogy "jajjjj, de elfáradtam", odabújik hozzám, PUSZIT ad és megszeretget. Van, amikor a nagy szeretgetésnek az egyik lábujjam is áldozatul esik ... szó szerint. Ez egész csöpp kora óta - 4 hó - megvan és képtelenség róla leszoktatni: amikor bejön hozzánk valaki és elhelyezkedik kényelmesen, Dorka odasomfordál és 10 esetből 8-szor megharapja az illető lábujját. ondtam én, hogy őrült csajom van.
Szeretgetés: annyira, de annyira szeret, annyira, hogy már sokszor fáj. Annyi puszit kapok tőle napjában és annyira édesen morog ilyenkor hozzá.
Minden állathangot képes utánozni: mosta a nagy kedvenc a kakas, akit "ku-ku"-nak nevez, hiszen kukorékol.
Az iciri-piciri mese a favorit, tudjátok Móricz Zsigmondtól ...
"Ajaja, hol volt, hol nem ...
volt egyszer egy iciri-piciri házacska
ott lakott az iciri-piciri kis macska ... "
... a folytatást mesekönyv formájáan ajánlom nektek, nagyon szerethető:

... és amikor ott tartunk, hogy "nem látja", "nem leli" ... édesen nem-et int a fejével vagy dalolja, hogy "neeeem-neeeeem-neeeeem". Nagyon csípem ilyenkor.
Egyre jobb vele, egyre értelmesebben el lehet tölteni vele az időt.
Az értelmességről és a sok-sok értelmes dologról, amit összekapcsol és megtanul.
Anyával minden főzésnél szagolnak ... mindent ... és milliószor ... most már nálam is szagol ... mindent ... sütit, krémet ... mindent ... a buszon tegnap valami büdöset érzett és mutogatta, hogy a mellettünk ülő néninek büdös a lába, szagoljuk csak meg, miközben a nő fejébe tolta a saját lábát, hogy bizony nem az a szagos ... azt hittem beszarok a röhögéstől.
Mindenesetre a sütés nagyon szuper vele. Adok neki egy darab tésztát, elgyúrja, néha Maja is kap belőle, formálja a kis kezeivel, majd megsütjük azt is, amit ő készített. Segít a piskóta tésztát felverni habverővel, nagyon ügyes, emelett bármilyen krémmel elboldogul. Mind elkészítésben segítkezik, mind az elfogyasztásában. Olyan helyes, hiszen tudja már, hogy amikor forog a robotgép, nem szabad a tálba nyúlni, ám mihelyst leáll a gépezet egyből tartja a mutatóujját és várja az engedélyt, hogy nyalakodhasson. Olyan jó kettesben ülni a tál felett ... a gyerekkorom jut ilyenkor eszembe és hallom azt a bűvös mondatot a fejemben, amit mindig megkaptam, hogy "ne nyalakodj annyit ... nem marad a tepsibe, mit eszünk akkor?" ... és ilyenkor én is Dorkának mindig ezt mondom, de úgy vagyok vele, hogy leszarom, ha az egész piskóta alapot megesszük, csinálok újat ...  :)))
Most már vannak közös élményeink ... valóban ÉLMÉNYEK, valós tevékenységek, amiket együtt élünk át/meg.




10 megjegyzés:

  1. Jajj de nagyon jó volt ezt a bejegyzést olvasni A-tól Z-ig. Kezdted a párbeszédekkel, és akkor ráköltözött az arcomra a vigyor, amit azóta sem tudok levakarni. Egyszerűen tüneményes egy csajod van (bocsánat, Krisszről sem szabad elfeledkezni - Csajotok) és olyan kis okos!
    Az hogy már ennyire kis okos és mellette huncut úgy be aranyozhatja a hétköznapjaitokat. Ádám még "csak" 7 hónapos, de már most élvezem, hogy bohóckodik, visszacsatol, nemcsak egyoldalú a beszélgetés....
    Örülök, hogy fiam van, de rátok még olyan jó kis csajos programok várnak! Igazi kis cinkostársat sejtek Dorkában! :))) Most még csak együtt süttök, de hamarosan csajos délutánokat és estéket csináltok majd... Dorka okos, ügyes és gyönyörű - a szülei meg nagyon ügyesen csinálják a szülői teendőket! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon elgondolkoztam azon, amít írtál. Megint sikerült felnyitni a szemem egy kiscit ... köszönöm! :)

      Törlés
  2. Hát ezen a lábharapdálós, szagolgatós dolgon nagyon jót nevettem! Remélem Zsófi nem kapott agyrázkódást :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsófi annyira röhögött odabent, hogy kinevette magát anya pocijából! :))))

      Törlés
  3. Ezt tényleg nagyon jó volt olvasni, olyan jó, hogy ilyen okos, ügyes és értelmes kislány Dorka! Bár nem szabad hasonlítgatni, de tán ez esetben bocsánatos dolog, ha mégis megtettem, mert bízom benne, hogy egy képet vetítettél elő számomra is. Egy olyan képet, amit remélem én is hónapok múltán majd megtapasztalok a saját lányommal. És ettől nagyon boldog vagyok!! Jó, hogy jó Nektek!!! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nemsoára itt tartatok ti is, s hidd el, sokkal gyorsabban, mint gondolnád :)

      Törlés
  4. Ugyanezt ereztem, amit Bobita leirt, hogy szinte lattam Lilyt es magamat "par" honap mulva. Azt hiszem nagyon ugyesen neveled Dorkat, egyfajta peldakepnek is tekintelek. A bejegyzeseidet meg szinte egytol egyig imadom:) A cipos kepet meg még mindig varom:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hűűűű, most dagad a májam4 :) Nagyon drága vagy!
      Ma felteszem a cipős képet!!!!

      Törlés